A várt tetőzés napján zuhant az áldozatok száma

egészség koronavírus

340-re nőtt a halálos áldoztatok száma vasárnap reggelre Magyarországon a hivatalos adatok alapján. Az áldozatok – három férfi és két – nő  63 és 78 év közöttiek voltak. A hivatalos kommunikáció szerint mára várták a járvány tetőzését, ennek ellenére az elmúlt hetekben nem emelkedett a járványgörbe és hetek óta nem volt olyan kevés áldozata a koronavírusnak, mint a vélt tetőzés napján.

 A 63 éves nőnek krónikus tüdőbetegsége, rosszindulatú daganata volt, de mindegyik beteg krónikus betegségen szenvedett. A 78 éves nő alapbetegsége Parkinson-kór, cukorbetegség és magas vérnyomásban volt. A 72 éves férfi áldozat krónikus obstruktív tüdőbetegségben és krónikus veseelégtelenségben szenvedett, a 71 éves férfinak magas vérnyomása, cukorbetegsége, agyi érelmeszesedése, májzsugorodása volt, a 78 éves férfi áldozatnak szívbillentyű-elégtelensége volt.

EDDIG 629 EMBER GYÓGYULT KI A BETEGSÉGBŐL, AZ AKTÍV ESETEK SZÁMA 2029.

Az eddig regisztrált fertőzöttek száma 2998, hatósági karanténban 10786 ember tartanak.

Egy nappal ezelőtt, szombaton 79 új fertőzöttet regisztráltak, 12 ember halt bele a betegségbe, és 16 főt nyilvánítottak gyógyultnak. Az aktív esetek száma aznap 1982 volt, ami 51 fős növekedést jelent, azaz ennyivel több volt az éppen aktuálisan betegként nyilvántartottak száma, mint egy nappal korábban. Kórházban 1008 beteget ápoltak, közülük 52-en voltak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 10 754-en voltak, tesztet pedig összesen 82 010 mintán végeztek el akkreditált laboratóriumban.

Holnaptól lazítanak

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök este jelentette be, hogy vidéken lazítanak a kijárási korlátozáson, és elkezdődhet az élet újraindítása, míg Budapesten és Pest megyében szigorúak maradnak a szabályok, és ahogy eddig is, május 4. után is csak alapos indokkal hagyhatják el az otthonaikat az ott lakók. 

Hétfőtől újraindul Magyarországon az egészségügyi ellátások nagy része is, így a háziorvosi és a fogászati ellátás, a szakrendelések, az egynapos ellátások, a transzplantációk és a magánszolgáltatások is.

Ígéretes terápiák

Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója arról beszélt, hogy két ígéretes terápiával kapcsolatban is folynak kísérletek. Az egyik a már gyógyult betegek vérében található antitestekre épülő vérplazma-terápia. Ehhez egyre több felépült betegtől sikerül vérplazmát begyűjteni, és ígéretesek az eredmények is, ráadásul a vérplazma hosszú ideig tárolható, így egy esetleges második hullámra is felhalmozhatók belőle készletek.

A másik a tocilizumab nevű reumagyógyszerre épülő kezelés, amely a legsúlyosabb állapotú betegeken segíthet, és Franciaországban már hatékonynak bizonyult. Magyarországon 5 hete alkalmazzák, és a súlyos betegek intenzív osztályra kerülését, illetve a már ott kezeltek halálát segíthet megakadályozni.

A remdesivir nevű ebolagyógyszert is tesztelik, amely korábban egy vizsgálatban hatástalannak bizonyult, de más eredmények szerint ígéretes lehet, és az amerikai gyógyszerhatóság épp pénteken adott ki rá ideiglenes engedélyt. Magyarország az első között vesz részt a gyógyszer kipróbálásban Lengyelországgal együtt, most kezdődnek meg a klinikai vizsgálatok. 

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük