Rektor: Komoly járvány már nem lesz

egészség koronavírus

Megkezdődött az ország átfertőzöttségét kimutatni hivatott, átfogó szűrővizsgálat. A vizsgálatot vezető egyetem rektora, Merkely Béla kifejezetten optimista a járvány terjedését illetően.

Reprezentatív minta alapján, több tízezer fő bevonásával kezdődött átfogó koronavírus-szűrővizsgálat május elsejével. Az egy éves vizsgálat első körében vett 176 778 mintát két hét alatt gyűjti be az a négy egyetem, amelyeken orvosi kar működik.

Nagyon fontos alapinformációkat szeretnénk szerezni erről a járványról. Azért most van erre szükség, mert a mostani járványügyi helyzet ellaposodott görbét mutat. Azt gondolom, ez egy olyan alap, amihez majd viszonyítani lehet a későbbi, normális mindennapi élethez való visszatélrés következményeit

– nyilatkozta a szűrővizsgálatról az azt vezető a Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla az Indexnek.

Az orvos arról is beszélt, hogy a megszerzett adatokkal a járvány elleni küzdelmet lehet segíteni: arra számítanak, hogy a kormány figyelembe veszi az eredményeket. Hangsúlyozta a véletlenszerűen kiválasztott emberek felelősségét, ők ugyanis 500-1000 másik embert reprezentálnak.

Merkely azt is elárulta: optimista abban, hogy

komoly járvány már nem lesz, én ebben bízom, és egyben szeretném is, és remélem, hogy jövő tavaszra már el is felejthetjük ezt.

Forrás és fotó: hvg.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük