Lazítás után rögtön növekedett a fertőzések száma

egészség koronavírus

Németországban négy nap után újra növekszik a fertőzöttszám – alig kezdődött el a fokozatos nyitás, kicsit romlani kezdtek az adatok. Közben Romániában először csökkent jelentősebben a betegek száma, Szlovéniában feloldották a lakhelyelhagyási tilalmat, Horvátországban pedig elbontják az ideiglenes kórházat.

Négy napon belül a legtöbb új koronavírusos esetet regisztrálták Németországban a szerda reggeltől csütörtök reggelig tartó 24 órás idősávban – írja a Bloomberg. A németeknél április 20-án indult a korlátozások fokozatos lazítása. Az utóbbi 24 órában 1627-en fertőződtek meg koronavírussal Németországban, így jelenleg 161 539-en áll az összes fertőzött száma, a halálozási arány pedig 153 új áldozattal 3,9 százalékról 4 százalékra nőtt a regisztrált fertőzöttek körében. Viszont több mint 120 ezren már felgyógyultak a Covid-19 betegségből.

A gazdaság súlyos érintettsége miatt minden európai ország azon van, hogy mielőbb visszaterelje az életet a normális kerékvágásba, a következő pár hétben fog kiderülni, hol mennyire tudják kontroll alatt tartani a helyzetet a korlátozások fokozatos feloldásával. Németországban a vírus reprodukciós rátája szerdán 0,75 volt, ami jónak számít (a cél mindenhol az, hogy 1 alatt maradjon), és azt jelenti, hogy egy fertőzött átlagosan 0,75 embert fertőz meg. Mindazonáltal vannak olyan szakmai hangok is, amelyek korainak tartják az európai nyitásokat.

Mivel jelentősen lassult az új koronavírus terjedése Horvátországban és Szlovéniában is, szigorú óvintézkedések mellett a kormányok fokozatosan enyhítenek a korlátozásokon, írja az MTI.

A szlovén kormány csütörtöktől feloldotta a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére még március 18-án elrendelt lakhelyelhagyási tilalmat, Horvátországban pedig leszerelik az Arena Zágráb sportcsarnokban kialakított ezer férőhelyes ideiglenes kórházat.

Romániában először következett be nagyobb csökkenés az aktív koronavírus-fertőzöttek számában, ami annak köszönhető, hogy a csütörtöki összesítésben a  nap új gyógyultak száma (448) jelentősen meghaladja az újonnan regisztrált fertőzöttekét (262). Közben Ukrajnában már meghaladta a tízezret a fertőzöttek száma. Csehországban pedig a betegek több mint 40 százaléka felgyógyult.

Magyarországon újabb 12 idős ember halt meg, 2775 főre nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: Index

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük