A kormánynak nem elvenni, hanem adnia kellene az önkormányzatoknak

Kormány önkormányzat pénz

Az Index podcastjában két közgazdásszal, Scharle Ágotával, a Budapest Intézet vezető kutatójával és Darvas Zsolttal, a brüsszeli Bruegel Intézet és a Budapesti Corvinus Egyetem kutatójával beszélték át, hogy mit kezel és mit nem kezel a kormány programja, mennyire hasonlít más európai országok válságkezelő lépéseihez és elégségesek lehetnek-e a bejelentett csomagok a koronaválság tompítására. Ebből közlünk egy részletet, amely az önkormányzatokra, így Újpestre is vonatkozik.

Scharle Ágota szerint gyorsan megléphető lenne az önkormányzatoknak címzett támogatás. A potenciális érintettekkel arányosan lehetne támogatást adni az önkormányzatnak, amit azok helyben a szociális krízis elhárítására használhatnak.

Ami bonyolultabb lenne, és hosszasabb előkészítést igényelne, az pedig egy olyan segélyezési rendszernek a kiépítése, ami egyébként Európa legtöbb országában működik:

EGY MINIMUMJÖVEDELEM BEVEZETÉSE.

Nem alapjövedelem, amit többen javasoltak, hanem egy olyan minimumjövedelem, ami egy adott összegre, egy adott szintre egészíti ki az igénylőknek a jövedelmét. Ez a szint a mostani segélyek szintje fölött kellene, hogy legyen, mondjuk egy főre jutó összegében legalább 40 ezer körül ahhoz, hogy ez valóban érdemi segítséget nyújtson. Vagy ha nem is vezetné be ezt központilag az állam,

legalább azt megengedhetné az önkormányzatoknak, hogy ezt ők maguk bevezessék, amit most a jogszabályok lényegében tiltanak vagy korlátoznak

azáltal, hogy van egy nagyon alacsonyan megszabott felső korlátja annak, hogy mekkora lehet az önkormányzatok által adható segély.

A teljes podcast itt hallgatható meg:

https://index.hu/gazdasag/2020/04/19/hol_a_penz_26_koronavirus_gazdasagpolitika/

Összeállította: Újpesti Hírmondó

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük