Komoly jogi eljárás is lehet a Megyeri Tigrisek-balhéból

Újpest

Áll a bál az önkormányzat és a Megyeri Tigrisek között, akik már nem csak a 120 millió forintot nem tudják vagy nem akarják visszafizetni, de már a megépített épületet sem hajlandók átadni az önkormányzat nyilvántartásaiba. Úgy tudjuk, hogy a megküldött dokumentumok sem stimmelnek minden tekintetben, több tízmillió forinttal nem tud elszámolni az egyesület. 

A rendelkezésre álló iratok, szerződések, dokumentumok azt mutatják, hogy az önkormányzat teljesen jogosan követeli vissza ezeket a járandóságokat. Szerződés szerint a 120 millió forintot már réges-régen, még decemberben vissza kellett volna fizetnie a sportegyesületnek, de többszöri felszólításra sem tettek eleget kötelezettségüknek.  Megtudtuk, hogy az önkormányzat egy utolsó utáni felszólítást küld a napokban, és ha arra sem reagálnak érdemben, jogi eljárást kezdeményezhetnek.

A Megyeri Tigrisek, illetve a tulajdonában álló Hárompontos Sport Kft. az elmúlt években több száz millió forint visszatérítendő támogatást kapott az Újpesti Önkormányzattól, amelyből általában a beruházások önrészét finanszírozták, vagy kellett volna finanszírozni. A Hárompontos Sport Kft. korábbi ügyvezetője Wintermantel Zsolt bizalmasa, Tóth Sándor volt, aki vélhetően érezte, hogy az a hajó, amelyre együtt szálltak fel bajtársával, október 14-e  óta visszafordíthatatlanul süllyed, gyorsan kifarolt decemberben a cégből, átadta az ügyvezetést és ezzel a felelősség nagy részét is valaki másnak. Tóth ezer szállal kötődik Újpest korábbi polgármesteréhez, akivel egykor közösen tevékenykedtek a MŰISZ (=Műegyetemi Ifjúsági Szolgáltató) körül, de megfordult ő a projektcég vezetése előtt 2010 októbere és 2013 szeptembere között az Újpesti Sajtó Nonprofit Kft.-nél, valamint 2014 decembere és 2019 novembere között az Újpesti Vagyonőr Kft.-ben is – olvasható az Újpesti Hírmondó egyik korábbi, a témát boncolgató cikkében.

Az ügyet ismerő egyik forrásunk szerint Tóth Sándor egyébként azért került oda „felsőbb nyomásra”, hogy „vigyázzon a közpénzre”. Ez annyira sikerült, hogy a sportegyesület most nem tud elszámolni maradéktalanul a kapott közpénzekkel, valamint nem hajlandó visszafizetni az újpestiek pénzét az önkormányzatnak. Úgy tudjuk továbbá, hogy a sportegyesület a projekt elején közbeszerzést akart kiírni a Bajza utcai iskola tornatermének építésére, azonban „erről lebeszélték” arra hivatkozva, hogy „újpesti cég építsen Újpesten”, mert az nagyon lokálpatrióta. Végül sikerült olyan céggel megvalósítani a beruházást, aki semmilyen újpesti gyökerekkel nem rendelkezik. 

A Fidesz és Wintermantel egyelőre hallgat az ügyről, azonban hamarosan meg kell törniük a csendet. Több mint százmillió forint közpénzről van szó, amit vissza kell fizetni az önkormányzat részére, azonban a hírek szerint ők teljesen etikátlanul a gyermekeket használnák fel pajzsként, nem válaszolva a tevékenységüket firtató kérdésekre.

Folytatjuk…

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük