56 ezer munkanélküli márciusban, és ez csak a kezdet

gazdaság koronavírus

Azzal, hogy hosszabb időre lezártuk az országot, bezárattunk rengeteg helyet és egész iparágaknak megtiltottuk, hogy dolgozzanak, a gazdaság érdemi visszaesésével kell számolnunk. Azt nem tudjuk még pontosan, hogy mekkora lesz a visszaesés, ez számos dologtól függ és a potenciális állami mentőcsomagok is mérsékelhetnék még.

A válságkezelő mentőcsomagok egy legfontosabb eleme mindenhol az volt,  hogy minél kevesebb embert váljon munkanélkülivé. Sokkal olcsóbb ugyanis megsegíteni egy rövid ideig azokat, akiket ez fenyegetett, mint a már munkanélkülivé vált tömegeket újra valódi munkához segíteni.

Pláne, hogy különösen az alacsonyabb keresetűeket fenyegeti mindez, egy részük valószínűleg tartósan munkanélkülivé válik, leépülhetnek az emberek, széteshetnek a családok, rengeteg súlyos kockázat merül fel még. (A mentőcsomagok első néhány körét eltotojáztuk, amit főleg az addigra kirúgott emberek, kilátástalan helyzetbe került, de egyébként életképes kisebb cégek bánhattak igazán.)

Valószínűleg csak júliusban fogjuk jobban látni, hogy mi történt tavasszal a munkaerőpiacon,

de azért most is érkeznek már hírek. Azt tudjuk, hogy az állam szerint április elején naponta négyezer embert rúgtak ki, márciusra viszont csak 17 ezer új álláskeresőt jelzett a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ). Pár nappal később a kormány bemondta, hogy ők 51 ezer új, regisztrált álláskeresőről tudnak „a járvány kitörése óta”.   

Forrás és fotó: Index

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük