Őze István díszpolgári címének visszavonását kezdeményezik az Újpest-szurkolók

sport Újpest

Őze István díszpolgári címének visszavonását kezdeményezik az újpesti szervezett szurkolói csoportok. Az Újpesti Torna Egylet klubigazgatója 2018-ban lett Budapest IV. kerületének díszpolgára. A díjról kétévente dönt Újpest Önkormányzata – a szurkolók ezért az április 30-i javaslattételi határidő előtt nyújtották be az elismerés visszavonását szorgalmazó kérelmüket az újpesti városházára.

A kezdeményezést hat újpesti szervezett szurkolói csoport, a tábort jelenleg irányító Viola Fidelity, az 1996-ban alapított Korps, az MCMXCII Ultras ultracsoport, az Angol Brigád, a röplabda szurkolók csoportja, az UTE Volley Ultras, valamint az oldallelátón helyet foglaló drukkereket tömörítő Újpest 1885 Szurkolói Klub indította el. 

A javaslat benyújtása mellett egy online petíciót is útjára indítottak, ahol arra kérik az Újpest-család minden tagját, aki elégedetlen Őze István több évtizede tartó klubigazgatói működésével és vezetési stílusával, támogassa aláírásával a kezdeményezést. A szervezők az összegyűjtött aláírásokat május végén juttatják el Újpest polgármesteréhez. 

Az indítvány mellé egy 15 oldalas indoklást is fűztek a szurkolói csoportok vezetői, melyben felsorolják azokat az okokat, melyek elvezettek ahhoz, hogy ezt a javaslatot megtegyék. A hosszú bűnlajstromban első helyen szerepel a 26-szoros magyar bajnok, BEK- és LEN Kupa győztes vízilabda szakosztály megszűntetése, melyet „az UTE ellen valaha elkövetett legnagyobb merényletnek” titulálnak a szerzők. 

A beadvány szerzői ezt követően hosszasan sorolják Őze István klubigazgatói munkásságának súlyos hibáit, így többek közt

  • a csapatsportágak terén jellemző állandó középszert,
  • a pénzügyi átláthatatlanságot, 
  • a klub antidemokratikus működését, 
  • a klubigazgató vezetési stílusát és egyszemélyes teljhatalmának kialakítását, 
  • az alulról jövő kezdeményezések rendszeres elfojtását,
  • a TAO pénzekkel történő gyanús visszaéléseket, 
  • a fel nem épült jégpálya és curlingcsarnok beruházásával kapcsolatos gyanús körülményeket, 
  • a címerper elvesztését és az abba való belenyugvást, 
  • az utánpótlás-képzés minőségének szisztematikus lerombolását, 
  • a kommunikáció teljes hiányát, 
  • a klubvezetés szurkolóellenes magatartását, 
  • a klub biztonsági szolgálatának túlkapásait, 
  • a futsal szakág folyamatos gáncsolását, 
  • a klubon belüli és a klub körüli kicsinyes hatalmi játszmákat és 
  • az egyesületen belüli feudális függelmi viszonyokat. 

Mindegyik pontot részletesen is kifejtik a kezdeményezők, melyet a most útjára indított, facebook.com/diszpolgar címen elérhető „Ez Ő – Az igazság Őze Istvánról” elnevezésű facebook oldalon a közeljövőben részletekben publikálnak is. 

A szurkolók leszögezték: a díszpolgári cím visszavonására létezik jogi lehetőség: méltatlanná válás esetén a díjazott megfosztható az elismeréstől, vagyis nem szükséges jogszabálymódosítás ahhoz, hogy a címet visszavegye a kerület vezetése az UTE klubigazgatójától. Ha ez megtörténne, Őze Istvánnak vissza kellene adnia a városnak a 2018-ban kapott díszpolgári oklevelét, a díj mellé járó aranyérmét, aranygyűrűt és kitűzőjelvényt, továbbá a jövőben jogosulatlanná válik a titulus használatára is. A drukkerek szerint Őze István már 2018-ban is méltatlan volt arra, hogy a díszpolgári címet elnyerje; érthetetlen, hogy miért és milyen körülmények között kaphatta azt meg. A kezdeményezők ezért lényegében csak az akkori döntést szeretnék felülvizsgáltatni, az eredeti állapotot visszaállítani és az előző képviselő-testület által vétett hibát helyrehozni. Hozzátették: már önmagában az is példátlan dolog, hogy egy díszpolgár ellen ilyen súlyos vádirat fogalmazódik meg. 

A szurkolók hangsúlyozták, hogy a díszpolgári cím megfosztására irányuló javaslatuk csupán egy eszköz a kezükben, mellyel ki kívánják fejezni elégedetlenségüket az idén 135 éves klubnál uralkodó tarthatatlan állapotok iránt. Azért nyúltak ehhez az eszközhöz, mert az egyesületen belül már nem maradt olyan fórum, ahol a problémák felvethetők lennének – ezért a nyilvánosság bevetésével próbálnak küzdeni egy megtisztulási folyamatért. 

A díszpolgári cím visszavonására irányuló kezdeményezés először a városháza sportosztályára kerül véleményezésre, majd az önkormányzat Közművelődési és Oktatási Bizottsága fog tárgyalni róla és a bizottság javaslata alapján a képviselő-testület következő, (személyi kérdésekben hagyományosan zárt) ülésén fogják meghozni az indítványról a végső döntést. 

A kezdeményezés facebook oldala itt érhető el: facebook.com/diszpolgar

A petíció pedig itt írható alá: www.peticiok.com/ze_istvan_ujpesti_diszpolgari_cimenek_visszavonasa

Kép: M4Sport

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük