A Fidesz-kormány óta 64 helyet estünk vissza sajtószabadság-indexen

média politika

A tavalyi évhez képest Magyarország újabb 2 hellyel csúszott vissza a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet által most elkészített nemzetközi sajtószabadság-indexben. Az Európai Unió tagállamai között csak Bulgáriában rosszabb a médiaszabadság helyzete, mint Magyarországon.

A párizsi központú Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders / RSF)kedden közzétette éves sajtószabadság-ranglistáját, amely azt vizsgálja, hogy a világ egyes országaiban milyen a médiaszabadság állapota. Az ennek kapcsán frissen kiadott jelentésből kiderül, hogy a 180 ország közül Magyarország mostanra a 89. helyre csúszott vissza, ami azt jelenti, hogy egyetlen év alatt is újabb 2 helyet estünk vissza.

Magyarország új pozícióját a listán a szervezet részben azzal indokolja, hogy az újonnan bevezetett felhatalmazási törvény határozatlan időre (a Fidesz-parlament döntésééig) lehetővé teszi a kormány számára, hogy a rendeletek segítségével a sajtószabadságot és az információszerzést korlátozza. A jelentés megemlíti azt az újonnan módosított, rémhírterjesztéssel kapcsolatos jogszabályt.

A koronavírus-járvány előtt sem igazán voltak rendben a dolgok Magyarországon az RSF jelentése szerint.

Megemlítik ugyanakkor, hogy a független újságírók egyre nehezebben férnek hozzá információkhoz, mivel a jelenlegi kormány politikusai nem adnak nekik interjúkat, és az állami intézmények sajtóosztályai pedig gyakran nem reagálnak a nem kormánypárti médiumok megkeresésére.

A jelentés hozzátette, hogy a 2019-ben  Médiatanácsba a Fidesz megint csak a saját embereit helyezte, ami arra alkalmas, hogy a kormány befolyásolja a média működését. (A grémiumban kizárólag a Fidesz emberei lehetnek jelen.)

7 év alatt 33 helyet, a Fidesz-kormány 2010-es megalakulása óta 64 helyet zuhantunk

Bár 2013-ban sem volt ideális a helyzet, akkor a mostanihoz képest még egészen jó helyen állt Magyarország a szervezet által készített jelentésben. Akkor az 56. helyet tudhattuk magunkénak a rangsorban, ami nem is rossz, ha figyelembe vesszük, hogy a Riporterek Határok Nélkül 180 ország sajtószabadságát elemzi.

Azóta azonban folyamatosan a mélyrepülés a jellemző, és mára elmondható, hogy 7 év leforgása alatt 33 helyet estünk vissza a rangsorban. 2010 óta, a Fidesz-kormány létrejötte óta már 64 helyet zuhantunk.

Az elmúlt időszakban a legnagyobb zuhanást a tavalyi év hozta el, amikor is 14helyet csúsztunk vissza az értékelésben. (Akkoriban került a KESMA alá félezer médiamárka a Nemzeti Sporttól a BRAVO magazinig.)

Forrás: media1.hu
Grafika: rsf.com

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.