Minden jel szerint Vuhanban véget ért a járvány

Újpest

Gyógyultan távozott a kórházból a koronavírussal megfertőződött utolsó beteg a közép-kínai Vuhanban, az azóta globálissá dagadt járvány kiindulópontján – közölte a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vasárnap.

Hupej tartomány székhelyén, ahol az új koronavírus tavaly év végén először felbukkant, összesen 50 333, a vírus által okozott COVID-19 nevű betegségben szenvedő pácienst regisztráltak, közülük 3869-en haltak meg. A tartomány területén jelenleg még 572 panaszmentes vírushordozót tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint Hupejben vasárnapig a járvány mérséklődésének köszönhetően már 266 turisztikai látványosságot, azaz a tartományban található látogatóhelyek több mint 60 százalékát nyitották újra. A május 1. alkalmából tartott ötnapos munkaszünet idején csak a nyílt téren található látványosságok látogathatók, az egyes intézmények napi befogadóképességük 30 százalékát engedhetik csak belépni, az érdeklődőknek pedig előzetesen kell foglalniuk jegyet.

A január végén vesztegzár alá helyezett, majd egészében április elején megnyitott tartományban a járvány a gazdaság különböző szektorai mellett az élet egyéb területein is számos problémát hagyott maga után. A Hszinhua a helyi hatóságok szombati közlése nyomán arról számolt be, hogy a tartomány minden városában és prefektúrájában pszichológiai tanácsadást nyújtó telefonos segélyszolgálatot hoznak létre, hogy segítsenek az ott élőknek feldolgozni a járvány által okozott traumát.

A vesztegzár feloldása után csak vonaton 55 ezren hagyták el Vuhant, 40 százalékuk a Gyöngy-folyó deltájának térségébe, amely Kína fő ipari központja. Szintén megtelt a reptér is, mintegy száz gép hagyta el a várost szerda folyamán, sajtóhírek szerint legkevesebb 6500 ember távozott. 

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.