Újpestet is érinti, ha Budakalász lezárja a Megyeri hidat a bringások előtt

Budapest Közlekedés Újpest

A települési önkormányzatok már több hétvégén felhatalmazást kaptak arra, hogy külön korlátozásokat vezessenek be a koronavírus-járvány miatt, és ezek egy része a kiránduló, túrázó, munkába járó bicikliseket is érinti. Budakalászon elég abszurd szabály született, a Megyeri hídra nem hajthatnak fel, illetve arról le bringások, de ugyanott gyalogosok minden további nélkül keresztülhaladhatnak, írja posztjában a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (Maketusz).

Két napja több kerékpáros szervezet fordult az önkormányzatokhoz, hogy gondolják át a biciklis közlekedést érintő szabályaikat, mert több esetben azok aránytalanul korlátozók. Több településen például lezártak bringautakat, vagy csak a helyiek használhatták. Budakalászon a Megyeri hídra való felhajtás lehetőségét vették el a bringásoktól. Sem az északi lehetőségnél (Lupaszigeti utca), sem a déli oldalon, a Barát-patak hídján nem lehetett átmenni, igaz, ugyanitt gyalogosokat minden ellenőrzés nélkül átengedtek az önkormányzat dolgozói. 

A Megyeri-híd lezárásával a túlpartra igyekvő kerékpárosok kénytelenek a délebbre lévő Újpesti hidat, vagy az Árpád hidat használni, amit gyalogosokkal is meg kell osztaniuk, ahol emiatt megnövekszik a forgalom és több ember kerül egymás közelségébe, pont az történik, amit el kellene kerülni.

A csak a kerékpárosok előtt lezárt híd Budakalásznál a Barát-patak felett
Fotó: Mátyás-Peti Csaba / Magyar Kerékpárosklub

„Mivel a Megyeri híd egyik végén sincs kimondott turistalátványosság, ami tömeget gerjesztene (kilátópont, padok, pihenők, büfék, stb.), így végképp érthetetlen számunkra, hogy miért kell a bármilyen célú kerékpározást lehetetlenné tenni az északi agglomeráció egyetlen hídján”

– írta a Maketusz, ami a korlátozás miatt megkereste Budakalász polgármesterét, és javaslatokat is küldtek a településnek. A bringás szervezet szerint kompromisszumokkal használható lenne a híd, van olyan útvonal, amivel kevés lakóterületet érinthetnének, és a bringásokat polgárőrök, rendőrök figyelmeztethetnék, hogy csak az áthaladás engedélyezett számukra.

Forrás: Index, Maketusz.hu
Fotó: Index, Maketusz

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük