Déri Tibor: Péntektől változás az újpesti piac idősávjaiban

gazdaság kereskedelem koronavírus önkormányzat

Szép számmal osztották meg és kommentelték az erről szóló posztomat, amit nagyon köszönök. Úgy gondolom az is fontos, mindenkit beavassunk a döntés hátterébe.” – írja közösségi médiás bejegyzésében Újpest polgármestere.

Déri Tibor közölte, hogy az elmúlt két hétben folyamatosan nyomon követték a vásárlói szokásokat, figyelték, ki mikor és hogyan használja a piacot. A szabályok betartása és betartatása szinte mindenkit kihívások elé állított.

Az első hetekben úgy gondoltuk, nincs szükség a változtatásra, azonban az utóbbi két hétben tapasztaltak, az eladók kérései és a vásárlói szokások azt indokolták, hogy meg kell próbálnunk máshogy.

A polgármester szerint az utóbbi két hét tapasztalatát két részre lehet bontani: 

a) 6-9 és 

b) 9-12 sávra. 

Reggel 9 óráig a látogatók vegyesen érkeztek: volt 65 év alatti és 65 év feletti bőven, az épületben rengeteg ember volt, a biztonsági szolgálatnak már közbe is kellett avatkozni – nem lehetett belépni az épületbe, míg nem csökkent a létszám, valamint utána csak annyi ember léphetett be, amennyi ki. Kimondható erre az időszakra, hogy 100 százalékon „pörgött a piac”, sőt, lehet meg is haladta azt. Ahogy viszont elérkezett a 9 óra, mintha nem ugyanazon a piacon lettünk volna fél órával ezelőtt: elkezdődött a „pangás”, szinte senki nem volt a piacon, az árusok egymással beszélgettek, mert alig volt vevő. A parkoló kihasználtsága is hirtelen a 100-ról 15 százalékra csökkent. Majd jött a 12 órás váltás, amikor 40 százalékra nőtt a parkoló kihasználtsága.

“Úgy gondoljuk most a gyűjtött tapasztalatok alapján, ha szűkítjük és megkérjük a 65. életévüket betöltött polgártársainkat arra, hogy reggel 7:30 és 9:00 óra között jöjjenek a piacra – amikor valójában a többségük a piacot használta – és megkérjük a 65 alattiakat, hogy reggel 7:30-ig vagy 9 órától jöjjenek a piacra, akkor 

1️⃣ eloszlik az a tömeg, ami például korábban szombatokon volt 9 óra előtt; 

2️⃣ mivel egyre több 65 feletti számára a családja vásárol be, így megteremtjük számukra azt,
hogy a piacon vásárolhassanak 9-12 között, amikor máshonnan ki vannak tiltva; 

3️⃣ a 65 éven felüliek másfél órával többet vásárolhatnak.

– írta Déri Tibor. A polgármester arról is írt, hogy nem lehet mindenkinek a kedvében járni, mindenkinek más a bioritmusa, mások a vásárlási szokások, azonban a többség, a 65 év alatti és feletti vásárlók visszajelzései alapján és a helyi vállalkozók kéréseit és érdekeit is szem előtt tartva hoztuk meg a döntésünket, melyben

kérjük minden, az Újpesti Piacra érkező vásárlót, hogy működjön együtt!

“Azonban azt is figyelemmel követjük, hogy ez e a jó megoldás, készek vagyunk bármikor belenyúlni és módosítani, akár más szabályokat hozni addig, míg a kormányrendelet ezt lehetővé teszi számunkra.” – zárta írását Déri Tibor.

Fotók és összeállítás: Újpesti Hírmondó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.