Mióta Orbán a Facebookon kommunikál, egymilliónál is több a követője

egészség Kormány koronavírus média

Vagy Magyarországon egy megszámlálhatatlan csatornából álló pártmédia – közmédiának nem nevezhető –, évi 130 milliárd adóforintból, de a magának korlátlan időre teljhatalmat megszavaztatott miniszterelnök újabban a Facebookon teszi meg sokszor üres bejelentéseit. De legalább szép a Karmelita kolostor teraszáról meg udvaráról nyíló kilátás. Új stratégia formálódik? Mi lesz a következő lépés? Az Insta? Vagy a Trumpnál taroló Twitter?

Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán a követők száma április 20-án, hétfőn átlépte az 1 milliót – emlékezik meg az alkalomról a 24.hu. Az oldalt pontban délben 1 000 758 ember követte. Arra is rámutatnak:

Orbán százezreket kötött közösségi oldalához azóta, hogy a jelenlegi rendkívüli helyzettel kapcsolatos bejelentéseit a közmédia helyett itt kezdte közzétenni.

A miniszterelnököt február végén még csak 666 ezren követték a Facebookon, ez a szám a veszélyhelyzet kihirdetésének másnapján, március 12-én ugrott meg 690 ezerre. Ennél is nagyobb növekedést hozott

március 18.: akkor százezerrel nőtt Orbán oldalának követőszáma, ugyanis az egész ország arra várt, hogy mit jelent be – ígéretének megfelelően – a Facebookon. Végül gazdasági intézkedésekről beszélt, pontosabban csak némán tátogott

Azóta a 24.hu számításai szerint átlag napi ezer követővel gyarapodik a miniszterelnöki Facebook-oldal. Orbán oldalát ugyanakkor a millió követőből csak 838 ezren lájkolják: van bő 160 ezer olyan ember, aki ugyan kíváncsi arra, hogy mit posztol a kormányfő, mégsem „kedveli” őt.

A márciusi baki kapcsán egyébként a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) közleményt is kiadott, melyben úgy fogalmaztak:

Egy országban, ahol az adófizetők évi 130 milliárd forintot fizetnek a közmédia működtetéséért, megengedhetetlen, hogy a miniszterelnök kizárólagos csatornaként a Facebookot használja a vészhelyzetei kommunikációra.

Hogy miért választotta vészhelyzeti kommunikációja felületéül a miniszterelnök az amerikai tech-óriást, arról csak találgatni lehet. Rogán Antal propagandaminiszter erről korábban azt válaszolta a jobbikos Sneider Tamás írásbeli kérdésére, minden esetben törekednek, hogy a legfontosabb információk az állampolgárok lehető legszélesebb köréhez eljussanak.

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük