Török Gábor: Iszonyatos vesszőfutás vár Orbánra 2022-ig

Budapest egészség gazdaság Kormány

A következő másfél évben iszonyatos vesszőfutás vár Orbán Viktorra – mondta Török Gábor politikai elemző a Magyar Narancsnak. A miniszterelnök viszonylag lassan ismerte fel a kibontakozó koronavírus-járvány léptékét, utána viszont gyorsan alkalmazkodott. A válság viszont felforgatta a 2022-es számításait.

„Az első napokban kifejezetten csalódottnak, frusztráltnak láttam. De amíg a felismerésben lassú volt a reakcióideje, az újratervezésben elég hatékonynak bizonyult, a második héttől pedig világossá vált számára, hogy politikai értelemben a válság első heteit kell kihasználnia, amikor még csak a félelem erős az emberekben, de sem a súlyos egészségügyi, sem a gazdasági következményei nincsenek itt.”

felhatalmazási törvénnyel Orbán felépített egy narratívát az ellenzékről, amit később is tud ellenük használni, véli Török, „ebben a játékban az ellenzék partner volt és belesétált a csapdába, magára tette a célkeresztet.” Nem arról van szó, hogy az ellenzék ne ismerte volna fel ezt a logikát, de akkora nyomást éreztek a saját gondolkodói körük felől, hogy nem tudtak máshogy lépni – mondja az elemző.

Török több nyilatkozat és döntés alapján azt mondja, Orbán a válsághelyzetet arra is szeretné használni, hogy az októberi választás után gyengítse az önkormányzatok helyzetét, bűnbakká tegye őket. Orbánnak úgy kell fájdalmat okoznia az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknak, hogy olyan nagyot ne okozzon a kormánypártiaknak.

Török szerint Karácsony Gergely a kormány előtt jár a válságkommunikációban, elébe ment az intézkedéseknek. Az elemző azt mondja, volt olyan kormányzatban dolgozó beszélgetőpartnere, aki azt mondta, olyan érzésük van, mintha ő irányítaná a folyamatokat. „Ezt a frusztrációt akarják most leverni rajta.”

Problémát okozhat Orbánnak, hogy az egészségügy került a politikai viták fókuszába, illetve a munkájukat elvesztő tömegek és a „királyi udvarhoz” közel álló gazdasági tömegek is a válság kárvallottjai lesznek, akik a kormánytól várják majd a helyzetük megoldását.

„A szó szoros és átvitt értelmében is annyi lesz az éhes száj, amennyit lehetetlennek tűnik megetetni. A következő választásig egy-másfél éves irtózatos vesszőfutás előtt áll a kormány.”

Forrás és fotó: hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük