Európában már készülnek az iskolák megnyitására

koronavírus Külföld oktatás

Csak néhány európai országban várható, hogy belátható időn belül újra kinyitnak az iskolák, de akkor se mind. Legtöbbször azok az országok lépik ezt meg és enyhítenek valamennyire a korlátozó intézkedéseken, amelyek a többi államhoz képest korábban szigorítottak és sikerült valamennyire kordában tartani a vírus terjedését. 

A járvány miatti iskolabezárások már március végén a világ diákjainak 87 százalékát érintették valamilyen formában.

Az UNESCO akkori adatai szerint 1,5 milliárd gyerek nem járt már akkor sem iskolába 165 országban, és ez a szám azóta csak nőtt.

Most azonban néhány európai állam enyhít a korlátozásokon és vannak olyan országok, ahol az iskolákat is újranyitják, ha nem is rögtön, de már belátható időn belül. A legtöbb államban azonban (így Magyarországon is) még egyáltalán nem lehet tudni, mikor mehetnek újra iskolába a gyerekek.

Dániában…

…szerdán újra kinyitottak az iskolák és az óvodák, de nem az egész országban, csupán az önkormányzati fenntartású intézmények felében és a fővárosi iskolák harmada esetében. Nagyjából április 20. körül lehet számítani arra, hogy minden közoktatási intézmény fogadóképes lesz.

Norvégiában

…az iskolákat azután nyitják újra meg, hogy március közepén bezárták őket. Az enyhítéseket április 20-án kezdik meg: először az óvodák, rá egy hétre az iskolák nyithatnak majd ki, de először csak a negyedik osztályokig, aztán szép lassan a többi.

Ausztriában

első lépésben a 400 négyzetméternél kisebb területű kisboltok, barkács-és kertáruházak nyithatnak ki újra, de a vásárlóknak kötelező arcmaszkot viselnie és megfelelő távolságot tartania a többiektől. A tömegközlekedésen ugyanígy kötelező védőfelszerelésben utazni. A tervek szerint május 2-tól nyithat majd ki a többi üzlet, beleértve a fodrász szalonokat is. Az éttermeknek, hoteleknek viszont május közepéig várniuk kell.

AZ ISKOLÁK IS MÁJUS KÖZEPÉN NYITHATNAK KI ÚJRA, TEHÁT AZ OTTHONTANULÁS FOLYTATÓDIK, UGYANAKKOR A TERVEK SZERINT A VIZSGÁKAT MEGTARTJÁK MAJD.

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: MTI/AFP

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük