Az álhírek sokkal gyorsabban terjednek, mint a koronavírus

koronavírus média tech

Háromból legalább egy ember találkozott már álhírekkel a közösségi oldalakon egy hat országot vizsgáló, friss kutatás szerint.

Hiába a Facebook, a Google és más techóriások ígéretei, a koronavírus-járványról még mindig folyamatosan terjednek az álhírek – írja a Politico egy hat országot vizsgáló friss jelentés nyomán. A dokumentumot az Oxford Egyetemen állították össze, és az Egyesült Királyság mellett az Egyesült Államokat, Spanyolországot, Németországot, Argentínát és Dél-Koreát vizsgálták.

A hamis és megtévesztő információk Spanyolországban és Argentínában terjednek a leginkább, ott a megkérdezettek 40 százaléka találkozott ilyenekkel.

A spektrum másik végén Németország áll, 28 százalékkal. A britek 38 százaléka olvasott már álhírt a közösségi oldalakon, az amerikaiaknak pedig 33 százaléka. Az Egyesült Államokra jellemző a legmélyebb megosztottság is: aki a politikai bal felé húz, az jellemzően a sajtónak hisz a kormányzattal szemben, a jobboldaliak pedig éppen fordítva.

A jelentés a vizsgált országok lakosságára nézve reprezentatív, elkészítéséhez március vége és április eleje között kérdeztek meg összesen 8500 embert.

Korábban egy uniós jelentést idézve írta ugyancsak a Politico, hogy a koronavírus-járvány kitörése nyomán megszaporodott álhírek miatt leginkább Kína és Oroszország okolható.

Forrás és fotó: hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük