Déri Tibor: A kormány nekikezdett az önkormányzatok kifosztásának

Budapest koronavírus önkormányzat Újpest

Nagyságrendekkel több pénzt von el a kormány a helyhatóságoktól, mint amennyit a járvány elleni védekezésre tudtak költeni eddig. Csődbe ugyan nem mennek, de mivel a költségvetés szintjén az összeg nem jelentős, az önkormányzatok nemigen értik, mire jó ez.

Az Orbán-kormány a koronavírus-járvány elleni védekezés hetei alatt többször is kellemetlen perceket okozott az önkormányzatoknak. El akarta venni a polgármesterek veszélyhelyzetben megnövelt döntései jogait, amitől végül a jelek szerint csak a Fidesz helyi erős embereinek tiltakozása miatt állt el. Viszont hamar két olyan rendelkezést is bemutatott, ami forrásokat von el a helyi önkormányzatoktól.

Gépjárműadó

Egyrészt magához vonja az önkormányzatoktól a gépjárműadóból befolyó, illetve részben már befolyt bevételeket. Másrészt a parkolási díjak eltörlésével is megrövidíti az önkormányzati büdzséket, ráadásul ez esetben azt sem tudni, hogy mennyivel, hiszen az intézkedés bizonytalan időre szól.

A gépjárműadó elvonásával a központi költségvetés 34 milliárd forinttal gyarapszik, ami a járványügyi alap alig 5 százaléka, ha pedig a gazdaságvédelmi alap 1345 milliárdját is ide számoljuk, akkor az állami költések kevesebb mint 2 százaléka.

Az önkormányzatoknak viszont annál fájóbb. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kormány a gépjárműadó nagyobbik részét már korábban elvette: 2013-ban alakították át a rendszert úgy, hogy a beszedett pénz 60 százaléka az állami költségvetésbe kerül, és csak 40 százalék marad az önkormányzatoknál.

A gépjárműadó elvonása jelentős tétel ugyan, de a teljes költségvetéshez viszonyítva nem a legnagyobb.

Zugló költségvetése 34,5 milliárd forint, amiből 440 millió forint esik ki a gépjárműadó elvételével.

Újpesté 29,5 milliárd, amiből 240 millió hiányozhat.

Erzsébetvárosé 30,2 milliárd, és 110 millió a mínusz.

A II. kerületé 23,5 milliárd forint, és 330 milliót von el a kormány.

De egy ekkora összeg kiesésénél is minden kerület költségvetését újra kell tervezni, és a legtöbb helyen a gépjárműadó-bevétel mértéke nagyjából a büdzsé tartalékának felel meg.

Parkolási díj

A parkolási díj eltörlése sokkal változatosabban érződik majd a kerületek költségvetésén.

Zuglóban jelenleg 1,4 milliárd forint kieséssel számolnak,

Erzsébetvárosban körülbelül 550 millió forinttal.

Újpesten nincs fizetős parkolóövezet,

míg a II. kerületben van, de jóval több a lakóknak kiadott ingyenes parkolási engedély, mint ahány fizetős hely marad. Őrsi Gergely polgármester támogatja is a döntést, és azt kéri, hogy a Millenáris park parkolóit is tegyék ingyenessé.

Az állami szemszögből szimbolikus, önkormányzati szempontból viszont jelentős megszorítás ráadásul a sokszorosa annak az összegnek, amit a kerületek eddig a járvány elleni védekezésre tudtak költeni. Zugló és Újpest 150, illetve 100 millió forintot költött a védekezésre, de a további kiadásokat megnehezíti, hogy kevesebb pénz marad az önkormányzatoknál, amelyeknek az alapfeladataikat is el kell látniuk.

Ezek után nem csoda, hogy a polgármesterek csalódottak.

A kormány láthatóan nekikezdett az önkormányzatok kifosztásának, miközben az önkormányzatok – így az újpesti is – a járvány elleni harc frontvonalában küzd, és már így is komoly költségeink és bevételkieséseink vannak. Például – a kormány helyett is – biztosítottuk számos intézményünknek a maszkokat és fertőtlenítő eszközöket

– mondta Déri Tibor újpesti momentumos polgármester.

Összeállította: Újpesti Hírmondó
fotók: 24.hu, Újpesti Hírmondó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük