Ma érnek véget az ünnepek: Mi is a húsvéthétfő?

közösség kultúra

A naphoz kötődő népszokás a locsolkodás, ezért néhol vízbevető hétfőnéven is ismerték ezt a napot. Egykor vidéken a lányokat a kúthozvályúhozvitték, és vödörrel leöntötték, de a népszokás ma is, városi környezetben is tovább él. Eredetére nézve termékenységvarázsló célzatú, illetve a víz tisztító hatására is utal. A legények a locsolásért piros vagy hímes tojást kapnak a lányoktól. Sok országban meghonosodott a húsvéti tojásdíszítés, a tojások héjának különféle módszerekkel történő díszítésének művészete.

Hímes tojások

tojáshoz kapcsolódó másik hagyomány a tojást hozó húsvéti nyúl, amely valószínűleg német nyelvterületről terjedt el Magyarországon.

Egy legenda szerint mikor Jézus a keresztfán függött, előtte egy asszony egy nagy kosár tojással állt meg imádkozni, és Jézus vére rácseppent a tojásokra. Ezért szokás a húsvéti tojást pirosra festeni.

A vallásos magyarázaton túl a piros szín nemcsak a vért, az életet, hanem a szerelmet is jelképezi, és ezért a piros tojás szerelmi ajándék, szerelmi szimbólum is lehet húsvétkor.

Forrás: Wikipedia
Fotó: Wikipdia, nogradhont.hu (az utóbbi években a nógrádi Hollókő faluban elevenítik fal a hagyományos locsolkodást – nem kölnivel, hanem vödör vízzel…)

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.