Operatív törzs: Esélyes, hogy Budapest gócponttá válik

egészség koronavírus rendőrség

Gyászos nap után vagyunk, egyre nagyobb veszélyben van mindenki – mondta Müller Cecília az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Kedden a koronavírusról tájékoztató oldal adatai alapján:

– Újabb 73 magyar állampolgár szervezetében mutatta ki a laboratóriumi vizsgálat a koronavírus-fertőzést, ezzel 817-re nőtt a Magyarországon igazolt fertőzöttként regisztráltak száma.

– Az elmúlt 24 órában újabb kilenc ember életét követelte a vírus okozta betegség (COVID-19), így már 47 halálos áldozata van a járványnak.

– A legfiatalabb közülük 61, a legidősebb 92 éves volt.

– A járvány kezdete óta 71 ember gyógyult meg. Hatósági házi karanténban jelenleg 14 997-en vannak. Magyarországon eddig összesen 23 746 laboratóriumi vizsgálatot végeztek el.

Azért, hogy elkerüljük a tömeges megbetegedéseket, számos intézkedésre van szükség – tette hozzá. Az elhunytak között van olyan is, aki idősotthoni ápolt volt – folytatta Müller. Majd azt mondta: egyre nagyobb veszélybe van mindenki, a fertőzések növekedésével egyre nagyobb az esély, hogy bárki elkaphatja a vírust.

Újra szólt Budapestről, illetve arról, hogy a fővárosra koncentrálódik a betegségek nagy aránya. A vírus mindenhol jelen van, de a sűrűn lakott főváros és Pest megye az a hely, ahol sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve az emberek.

Itt fokozottan tartsuk be a rendszabályokat – mondta. Ha a tendencia folytatódik, Budapest gócponttá válhat – tette hozzá.

Müller szerint nem tudták megakadályozni, hogy az idősotthonokba is bejusson a vírus, ezért további intézkedéseket hoztak ezzel kapcsolatban, az eljárásrend végrehajtására új kottát kaptak a szociális intézmények. Ki kell jelölni egy személyt, aki a koronavírusos megbetegedések megakadályozásáért felel. A betegeket pedig el kell különíteni. Ha több fertőzött van, akkor csoportosan is meg lehet ezt tenni. A dolgozók pedig, ha lehet, ne tömegközlekedéssel járjanak dolgozni. Ha egy idősotthonban gyanús eseteket észlelnek, azonnal értesíteni kell a népegészségügyi központot.

Kiss Róbert rendőr ezredes arról beszélt, hogy a 108 kijelölt kórházban továbbra is ott vannak a kórházparancsnokok, a készleteket folyamatosan felmérik, 9 kórházba ma készleteket visznek védőfelszerelésekből. 15 ezer ember van hatósági házi karanténban, amit a rendőrök folyamatosan ellenőriznek.

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: MTI

HIRDETÉS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.