Bérköltségeket vállal át a kormány, visszahozzák a 13. havi nyugdíjat

gazdaság Kormány koronavírus

Tíz év megfeszített és szívós munkával már éppen egyenesbe jöttünk, amikor a koronavírus-járvány megérkezett Európába, és veszélybe sodorta mindazt, amiért eddig megdolgoztunk, közölte Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délben a Facebookon közvetített beszédében.

A helyzet, amiben hirtelen találtuk magunkat, igazságtalan. Nem tehetünk róla, de ez nem változtat azon a tényen, hogy egy komoly kihívással kell szembenéznünk, mondta.

Nem törődhetünk bele, nem fogadhatjuk el, meg kell vele küzdenünk

– szögezte le a miniszterelnök, hozzátéve, olyan gazdasági intézkedéseket kell hoznunk, amelyeket átsegítenek minket az előttünk álló nehéz szakaszon. Ezért kidolgoztak egy gazdaságvédelmi akciótervet, amelynek célja, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit hozzanak létre.

Akcióterv három szakaszban

Az akciótervet három ütemben hajtják végre, az elsőn már túl vagyunk, idetartozott a többi közt a járulékok csökkentése egyes szektorokban, a  bankhitelek törlesztésének felfüggesztése és a katás vállalkozóknak nyújtott segítség. Most indul a második szakasz, az akcióterv mindösszesen a GDP 18-20 százalékát csoportosítja át, ideértve a jegybank által indított programokat.

Módosítják az idei költségvetést, 1 százalékről idén 2,7%-ra emelik a költségvetési hiányt.

A hétfőn induló második szakasz öt pillérből áll: 

1. Munkahelymegőrzés: a rövidített munkavégzés esetén készen állnak arra, hogy átvállalják a munkaadóktól a bérköltségek egy részét. Ez Orbán szerint „a bértámogatás egy speciális magyar formája lesz”. 

2. Munkahelyteremtés: 450 milliárd forint értékben beruházásokat támogatnak.

3. Kiemelt ágazatok fognak támogatni, olyan ágazatok, amelyeket újra kell indítani:  turizmus, építőipar, film- és kreatívipar, mezőgazdaság, egészségipar, élelmiszeripar, építőipar, logisztika, közlekedés.

4. Vállalatok finanszírozása: kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak magyar vállalkozásoknak több mint 2000 milliárd forint értékben. 

5. Család- és nyugdíjasvédelem, négy részletben visszaépítik a 13. havi nyugdíjat. 2021 februárban a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egy heti nyugdíjat fognak kapni. Ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is.

„Most persze a munkahelyeket kell menteni, de nem feledkezhetünk el a nyugdíjasokról sem” – tette hozzá. 

Palkovics László innovációs miniszter fogja végezni a program koordinálást, Bártfai-Mager Andrea az állami vállalatok lendületbe hozásáért felel majd, Varga Mihálytól pénzügyminisztertől pedig azt várják, hogy biztosítsa a szükséges forrásokat.

Orbán bejelentését itt lehet megnézni:

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: MTI

2 thoughts on “Bérköltségeket vállal át a kormány, visszahozzák a 13. havi nyugdíjat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük