Von der Leyen: Veszélyhelyzeti intézkedés nem tarthat határozatlan ideig

Európai Unió koronavírus politika

A magyar parlament által hétfőn elfogadott törvényt és annak kormányzati végrehajtását is vizsgálni fogják. Kovács Zoltán államtitkár szerint mindenben egyetért a kormány az EB-elnökkel.

Az Európai Bizottság szorosan nyomon követi majd az uniós tagállamoknak a koronavírus kapcsán alkalmazott új intézkedéseit – közölte Ursula von der Leyen. Az EB elnöke ugyan nem említette meg a magyar felhatalmazási törvényt, de a bizottság honlapján közzétett nyilatkozata több ponton is egyértelműen utal arra. Von der Leyen hangsúlyozta, hogy az Európai Unió alapját a szabadság, demokrácia, jogállamiság és emberi jogok tisztelete adja. És bár a mostani rendkívüli helyzetben szükséges, hogy a kormányoknak meglegyenek a megfelelő eszközeik a gyors és hatákony fellépéshez, ez nem történhet az uniós alapelvek kárára. Mint fogalmazott,

soha ennyire nem volt még fontos, hogy az újságírók zavartalanul végezhessék dolgukat, és tájékoztathassák az embereket a félretájékoztatás és a dezinformáció ellenében.

A vészhelyzeti intézkedéseknek arra kell korlátozódnia, ami feltétlenül szükséges és szigorúan arányos – szögezte le a politikus. Kiemelte azt is, hogy ezek nem tarthatnak határozatlan ideig. 

Magyarországra különösen figyelnek

Az EB megvizsgálja a magyar parlamentben által hétfőn elfogadott törvényt és annak kormányzati végrehajtását – erősített rá az előbbiekre Eric Mamer, az uniós bizottság vezető szóvivője a testület keddi online sajtótájékoztatóján. A szóvivő szerint az uniós biztosok a szerdai ülésükön kerítenek erre sort.

A rendkívüli helyzet és az annak okán hozott rendkívüli intézkedések összhangban vannak az uniós szerződésekkel, valamint a magyar alkotmánnyal – jelentette ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár ugyancsak kedden. Kovács ezzel von der Leyen közleményére válaszolt, Twitter-üzenetben. Állította: a magyar kormány „teljes mértékben egyetért” az EB-elnökkel, ezért a meghozott intézkedések kizárólag a koronavírus-járvány elleni küzdelemre irányulnak. 

Forrás és fotó: hvg.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük