Egyre sikeresebb a harc a koronavírus ellen, Magyarország jó helyzetben van

egészség koronavírus

A koronavírus-járvány halálos áldozatainak nagy része az idős, krónikus betegséggel küzdő emberek közül kerül ki – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője.

Szlávik János elmondta, a járvány kibontakozásával az enyhe tünetekkel rendelkezők otthon is gyógyulhatnak. Ilyenkor néhány hét alatt enyhülhet a láz és a köhögés – tette hozzá. A kórházban csak a súlyos, sokszor életveszélyes állapotban lévőket kell kezelni; közülük körülbelül 10-15 százalék szorul gépi lélegeztetésre – mondta.

A koronavírus a már teljesen gyógyult, s már jó állapotban lévő betegek szervezetében is kimutatható. Ezért azoknál, akik már három napja jól vannak, további, kéthetes otthoni karanténra van szükség, hiszen csak így lehet biztosítani, hogy nem adják tovább a kórt.

Vannak olyan gyógyszerek, amelyekkel a betegség súlyossá válása megelőzhető, ezek között vannak különböző malária elleni készítmények, antibiotikumok és más vírus elleni gyógyszerek. Ezek kombinációjával – úgy tűnik – Magyarországon is sikerül a súlyosabb szövődmények kialakulását csökkenteni. A betegek 30-40 százalékánál alkalmaznak ilyen készítményeket – mondta Szlávik János.

Valódi gyógyszer a koronavírus ellen egyelőre csak kísérleti stádiumban létezik.

Sikerrel lépnek fel a járvány ellen

A Pécsi Tudományegyetem Koronavírus-híradójának nyilatkozott Jakab Ferenc, aki az országos koronavírus-kutatócsoportot vezeti. Az egyetem biológiai intézetének docense a videóban arról beszélt, hogy egyelőre csak matematikai modellek alapján becsülhető meddig tarthat és hány embert fertőződhet meg Magyarországon a járvány által.

Ugyanakkor fontos, hogy úgy véli, sikerült széthúzni a járványgörbét, vagyis lassul a terjedés üteme, aminek nyomán az ellátórendszer is jobb állapotban maradhat.

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.