Egymillió eurót küld Soros György Budapestnek a járvány elleni harchoz

Budapest koronavírus pénz

Itt vészeltem át a II. világháborút, nyilas uralmat, ostromot: jól tudom, milyen Budapesten élni a rendkívüli körülmények között – üzeni a milliárdos üzletember.

Összesen egymillió eurót – jelenlegi árfolyamon számítva közel 357 millió forintot – küldenek Budapestnek a Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations), jelentette be hétfői sajtóközleményében az OSF. Az alábbiakban változtatás nélkül idézzük Soros György közleményét: 

„A világjárvány nem ismer határokat: sem országok, sem emberek között. Mindannyian veszélyben vagyunk. Sokakat azonban különösen fenyeget a járvány: a sokszor zsúfolt idősotthonok lakóira és a hajléktalanokra gondolok, akik között sok az időskorú. Akik most elvesztik a munkájukat, a munkásszállók törékeny biztonságát, szintén a hajléktalanná válhatnak, ahol a tömeges fertőzés esélye igen magas. A városok és a helyi önkormányzatok hatalmas kihívással találják szemben magukat. Amúgy is szűkös anyagi forrásokkal kell a rendkívüli helyzetben biztosítaniuk a város működését, a szociális ellátást. Budapesten születtem a nagy gazdasági világválság idején, alig egy évtizeddel a spanyol influenza pusztítása után. A járvány akkor több ezer halottat hagyott maga mögött Budapesten. A városban éltem át a II. világháborút, a nyilas uralmat, az ostromot. Jól emlékszem azokra az időkre, tudom mit jelent Budapesten élni rendkívüli körülmények között. A szülővárosom lakói iránti szolidaritás jegyében az általam alapított Nyílt Társadalom Alapítványok 1 millió eurót adományoznak Budapestnek a példátlan vészhelyzetben.”

A Nyílt Társadalom Alapítványok szóvivője, Csontos Csaba közölte: a pénzt a város kapja, és ilyen vészhelyzeti támogatás esetén általában nincs meghatározva, hogy az összeget a védekezésen belül mire költheti a támogatott entitás. „Az iszapkatasztrófa idején sem volt meghatározva, mire költhették az akkor juttatott 1 millió dolláros gyors segítséget” – emlékeztetett a kormánynak 2010-ben juttatott Soros-támogatásra a szóvivő.

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük