Orbán szerint az EU nem segít, holott 2000 milliárdos segélyt nyújt

egészség Európai Unió koronavírus

Összesen 37 milliárd euróval segíti az unió a járvány által sújtott országokat, ebből kapunk mi is.

Az Európai Parlament (EP) története során először videokonferencia keretében tartott plenáris ülésén a képviselők távszavazás útján jóváhagyták a koronavírus-járvány elleni fellépéshez szükséges sürgős uniós intézkedéseket, köztük elfogadták a járvánnyal küzdő országokat segítő 37 milliárd eurós (13 ezer milliárd forint) uniós támogatást.

Az Európai Bizottság a koronavírus-járványra adandó koordinált uniós válaszlépések keretében javasolt intézkedések között szereplő csomag 37 milliárd eurónyi uniós forrás átcsoportosítását teszi lehetővé a járvány által leginkább sújtott országokba.

A forrást

az egészségügyi rendszerek, 

kis- és középvállalkozások, 

munkaerőpiacok támogatására 

és az uniós gazdaságok más sérülékeny területeinek megerősítésére használhatják fel a tagállamok.

Magyarország számára a támogatás keretében mintegy 5,6 milliárd eurót (2 ezer milliárd forint) biztosít az unió.

Az uniós országok az összeget a koronavírus elleni fellépésre használhatják a kohéziós politika keretein belül úgy, hogy az uniós bizottság idén nem kéri a strukturális alapok előfinanszírozásának visszatérítését a tagállamoktól. Az így felszabaduló, az uniós kasszából származó 8 milliárd eurót a tagállamok hozzátehetik a strukturális politikára szánt 29 milliárd euróhoz.

Az EP-képviselők továbbá jóváhagyták az uniós Szolidaritási Alap hatályának kiterjesztését a közegészségügyi vészhelyzetekre, így 2020-ban

további 800 millió euró válik elérhetővé a tagállamok számára.

Ennek ellenére Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában így beszélt az Európai Unióról: „Ha már segíteni nem tudnak, mert nem tudnak, akkor legalább ne akadályozzák a magyarokat a védekezésben. Erős Európát akarunk, de ennek a szövetségnek vannak gyengeségei, ez megmutatkozik a járvány alatt is.”

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük