Orbán bejelentette, hogy szombattól életbe lép a kijárási korlátozás

egészség Kormány koronavírus

KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS LÉP ÉLETBE MAGYARORSZÁG EGÉSZ TERÜLETÉN MÁRCIUS 28. ÉS ÁPRILIS 11. KÖZÖTT. CSAK MUNKAVÉGZÉS ÉS AZ ALAPVETŐ SZÜKSÉGLETEK CÉLJÁBÓL LEHET ELHAGYNI A LAKÓHELYEKET, TARTÓZKODÁSI HELYEKET

 – közölte Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott pénteki interjújában. Az erről szóló rendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

Az élelmiszerboltok, patikák, piacok és drogériák látogathatók lesznek. De a kormány Facebook-oldalán lévő tájékoztatás szerint

65 ÉV FELETTIEK CSAK 9 ÉS 12 ÓRA KÖZÖTT LÁTOGATHATJÁK EZEKET A HELYEKET – MÁSOK VISZONT EBBEN AZ IDŐSZAKBAN NEM.

Nyilvános helyeken másfél méteres távolságot kell tartani (eddig egyméteres távolságtartás volt az ajánlott).

Az eddigi korlátozások eredményesek voltak. A járvány kitörése előtt a kontaktusszám félmillió felett volt, ez leesett a tizedére – mondta Orbán. – A magyarok fegyelmezetten a tizedére csökkentették a társadalmi érintkezések méretét. A csökkenés most megállt, ezért a további előmozdítására lépett életbe a kijárási korlátozás.

Ez hangsúlyozottan nem kijárási tilalom, amikor „egy légy sem repülhet ki”.

  • A kijárást lehetővé tevő alapos okok között van, hogy a gyerekeket be lehet vinni az iskolák ügyeleteire, ahol ötfős csoportokban vigyáznak rájuk;
  • az önkormányzatok is kijelöltek ilyen célra óvodákat, ezekhez is ki lehet menni;
  • ki lehet menni a szabadba, csak tartsanak egymás között távolságot

A rendőröknek segíteniük kell az embereket, hogy betartsák a szabályokat, a cél nem a kikényszerítés.”

SZÜKSÉG ESETÉN AZONBAN AKÁR 5 ÉS 500 EZER FORINT KÖZÖTTI BÜNTETÉS IS KISZABHATÓ.

A kormányfő többször használt katonai hasonlatokat, kifejezetten háborús helyzetnek minősítette a járvánnyal való küzdelmet. Ha a katonai tervet mindenki jól hajtja végre, akkor a járvány terjedése érdemben csökkenthető. De a járvány terjedni fog, hiszen nincs ellenszere. Megölni a vírust egyelőre lehetetlen, ezért kell csökkenteni a kontaktusok számát – mondta.

A vírus a fertőzöttek 15-20 százalékát betegíti meg annyira, hogy kórházi ellátásra szoruljanak.

A gazdaság védelme most másodlagos, Orbán április második hetéig ígérte, hogy konkrét gazdaságvédelmi akciótervvel áll elő az eddigi lépések után.

„Megfogjuk és a hajánál fogva kirántjuk az országot a bajból” – ígérte a kormányfő a gazdasági kilábalással kapcsolatban.

Forrás: MTI, Index
Fotók: Index

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük