Már 30-40 ezren váltak munkanélkülivé, pedig csak júniusban tetőzhet a járvány

egészség Kormány koronavírus

Miután az országgyűlés hétfőn nem adta meg a 4/5-ös támogatást arra, hogy a kormány által a veszélyhelyzetben elrendelt intézkedések 15 nap után is hatályban maradhassanak, a kormánynak megoldást kellett keresni a helyzetre, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az online Kormányinfón, amelyet Szentkirályi Alexandrával együtt tartott.

Összefoglaljuk a legfontosabb híreket:

– Március 27-én jár le az a rendelkezés, hogy hallgatók nem mehetnek be az egyetemre. A kormány azt kéri a fenntartóktól, hogy saját hatáskörben hosszabbítsák meg a szünetet a hétfői és a keddi napon.

– A polgármestereket jelölték ki arra, hogy az óvodai és bölcsődei szünetet elrendeljék, de ez a joguk március 30-án megszűnik. A kormány azt kéri, hogy itt is a fenntartók, önkormányzatok, egyházak, alapítványok döntsenek a szünet fenntartásáról. 

–  Március 30-án jár le a rendkívüli ítélkezési szünet a bíróságokon. Az ítélkezési szünet meghosszabbításáról az igazságügyi miniszter fog egyeztetni az Országos Bírósági Hivatal elnökével. 

– A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a költségvetésben minden szükséges forrás rendelkezésre áll a védekezéshez, de annak bizonyosan százmilliárdos költsége lesz az ország számára.

– Több nyugat-európai országhoz képest nálunk alacsony a fertőzöttek száma, de ez emelkedni fog. A fertőzöttek 80-90 százaléka tünetmentes hordozó, nagyon ritka, hogy a koronavírus az elsődleges halálok. A halált a legtöbb esetben valamilyen másik súlyos betegség okozza. 2500 lélegeztetőgép van, és újabbakat is beszereznek. 

– A kormányhivatalok több esetben adtak jogi útmutatót a polgármestereknek arról, hogy milyen intézkedéseket tehetnek meg a veszélyhelyzet különleges jogrendje idején. Az önkormányzatoknak nincs lehetősége kijárási tilalmat elrendelni, erre csak a kormány jogosult.

– 200 milliárd bevételtől esik el hetente az állam, és ezeket senki sem fogja kompenzálni. 140-150 milliárd esik ki a GDP-ből hetente a vendéglátás miatt. Ehhez az autógyárak leállása további 40-50 milliárdot tesz hozzá.

– Még nincsenek pontos adatok, de az látszik, hogy már márciusban is 30-40 ezer állás megszűnik. Áprilisban és májusban tömegessé válik a munkanélküliség az országban, százezres nagyságrendre lehet számítani. A cél az, hogy három hónap után mindenkinek legyen munkája.

Június-júliusra tetőzhet a járvány Magyarországon, akkorra kell felkészülnie az ellátórendszernek, de semmi sem teljesen biztos, folyamatosan a modellszámítások.

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük