Egy szál Harangvirág…

Újpest

Gyanúsan magasan árazott beruházások, gyanús szerződések, közel 10 milliárdos tételben eladott ingatlanvagyon, milliárdos hitelek és kötelezettségválallások: a 2019-es önkormányzati választás óta megállás nélkül borulnak ki a szekrényekből az előző, Wintermantel Zsolt irányította fideszes városvezetés csontvázai

Ezek egyike Újpest egyik legismertebb, annak szívében működő cukrászdája, a Harangvirág Cukrászda. 

2016. novemberében az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. képviseletében Wintermantel Zsolt bizalmasa, az UV Zrt. akkori vezérigazgatója, dr. Telek Zoltán határozott idejű, 5 éves szerződést kötött a Konstantine Süteményes Kft.-vel a cukrászdának otthont adó helyiség bérletére. Valami azonban történhetett, mert nem várták meg az 5 éves szerződés lejártát – ez 2021. október 31. volt – és teljesen véletlenül éppen 1 hónappal az önkormányzati választások előtt, 2019. szeptemberben újabb 5 évre (+ 5 éves opcióval), 2024. október 31-ig hosszabbították meg a bérleti szerződés időtartamát. 

Szokatlannak tűnhet az ily módon történő szerződésmódosítás, ráadásul jóval annak lejárta előtt, de ez nem lehetett véletlen: a céginformációs adatbázis szerint a Konstantine Kft. egyik ügyvezetője az a Kraszny Hajnalka Ibolya, aki egyik tulajdonosa a PALÓC Regionális Fejlesztő és Tanácsadó Kft.-nek. 

Hogy mi ennek a pikantériája? A PALÓC Kft. másik tulajdonosa dr. Telek Zoltán

Wintermantel Zsolt bizalmasa tehát az UV Zrt. képviseletében úgy adta bérbe az önkormányzat tulajdonában álló ingatlant, hogy a bérlő ügyvezetőjével szoros cégjogi kapcsolatban van. Ez súlyos etikai kérdéseket vet fel a bukott vezérigazgató eljárása kapcsán. Ráadásul felmerülhet a kérdés: miért kellett olyan gyorsan az önkormányzati választások előtt meghosszabbítani a bérleti szerződést? Fel kellett készülni a legrosszabbra, a hatalomváltásra?

Információink szerint az UV Újpesti Vagyonkezelő Zrt. jogászai vizsgálják, hogy jogszerű volt-e a szerződésmódosítás.

UPDATE: Levelet írt nekünk Kisgergely Zoltán. Helyreigazítási kérelmében az alábbi idézetet írta, hogy jelentessük meg: „A www.ujpestihirmondo.hu oldalon 2020. március 26-án megjelent Egy száll Harangvirág c. írásunkban valótlanul állítottuk, hogy „Wintermantel Zsolt bizalmasa tehát az UV Zrt. képviseletében úgy adta bérbe az önkormányzat tulajdonában álló ingatlant, hogy a bérlő ügyvezetőjével szoros cégjogi kapcsolatban van”, mivel a bérbeadás időpontjában nemhogy cégjogi, de üzleti és személyes kapcsolat sem volt a Konstantine Kft., annak tulajdonosai között a cikkben említett érintettekkel. Állításunkkal hamisan sugalltuk, hogy az ügylet etikailag megkérdőjelezhető, ezzel ártva a cikkben megnevezett személyek mellett a Konstantine Kft. jó hírnevének is. Mindannyiuktól ezúton elnézést kérünk!”

A valóság azonban az, hogy a Konstantine Kft. jelenlegi ügyvezetője, Kraszny Hajnalka, valamint dr. Telek Zoltán közötti üzleti kapcsolat (a Palóc Kft. cgszám: tagsági viszonya, mint tulajdonosok) 2000. óta a mai napig fennáll a hatályos céginformációs rendszer adatai szerint. 

A Konstantine Kft. jelenlegi ügyvezetője, Kraszny Hajnalka 2019-ben az UV Zrt. és a Konstantin Kft. között megkötött bérleti szerződés időpontjában nem volt a Kft. ügyvezetője, azonban az UV Zrt. vezetőjével fennálló közös gazdasági érdekeltsége mind a bérleti szerződéskötés megkötése előtt, mind szerződéskötés időpontjában, mind pedig az azóta eltelt időben, folyamatosan fennáll. 

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük