A vírus bejutott a magyar járványügyi központba és a Vatikánba is

egészség koronavírus Külföld vallás

A Népszava információi szerint koronavírusos lett a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) egyik vezetője is.

A lap úgy tudja, hogy az illető egyik közvetlen munkatársát is hazaküldték szerdán a hivatalból, de a többieket, akikkel szintén együtt dolgoztak, nem tájékoztatták. Aki pedig tudomást szerzett róla, azt megkérték arra, hogy ne beszéljen róla – írja a Népszava.

A napilap megkereste a hivatal sajtóosztályát, amely az információkat nem cáfolva azt válaszolta:

sajnos az NNK-ban is van olyan dolgozó, aki laboratóriumi vizsgálattal igazolt Covid-19 pozitív. A járványügyi vizsgálatot a népegészségügyi szakemberek lefolytatták és a szükséges járványügyi intézkedéseket megtették.

A vírus már a pápa közelében jár

Ferenc pápa egyik közeli munkatársa is megfertőzött, a férfi ugyanabban a házban él, mint az egyházfő. Fertőtlenítették a pápa lakóhelyeként ismert Szent Márta-házat, és tovább szigorították az óvintézkedéseket Vatikánváros egész területén, miután Ferenc pápa egyik közeli munkatársának pozitív lett a koronavírus-tesztje – jelentette az olasz sajtó. Az MTI által idézett Corriere della Sera úgy tudja, egy prelátusról, a szentszéki államtitkárság magas beosztású egyházi munkatársáról van szó, aki évek óta a Szent Márta-házban lakik, Ferenc pápa közvetlen közelében. 

A beteg férfit, akinek nem súlyos az állapota, a Vatikántól nem messzi Gemelli-Columbus kórházban ápolják, amely az olasz főváros második számú járványkórháza. Sajtóinformációk szerint ő az ötödik vatikáni beteg, köztük van a Vatikáni Múzeum két világi dolgozója is. Az Il Messaggero úgy értesült, a pápai állam területén regisztrált újabb beteg miatt felmerült az Olaszországban már érvényes kijárási korlátozás bevezetése a Vatikánváros területén is.

A Szent Márta-házat fertőtlenítették, és azt tanácsolták az egyházfőnek, hogy a járvány miatt költözzön át a jobban elszigetelt apostoli palotákba, a pápai lakosztályba, amit ő eddig elutasított. Korlátozták emellett Ferenc pápa megbeszéléseit és találkozásait is.

Forrás: Népszava, MTI, Corriere della Sera
Fotók: MTI, MTI/AFP

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük