Meghozta döntését a NOB: Egy évvel elhalasztják a tokiói nyári olimpiát

koronavírus Külföld sport

A japán miniszterelnök, Abe Sinzó azt mondta, megállapodott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökével, Thomas Bachhal arról, hogy a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztják az idén nyáron esedékes olimpiát, amelynek Tokió adott volna otthont.

Az újkori olimpiák történetében halasztás még sosem történt, eddig csak olyanra volt példa, hogy törölték a játékokat,

1916-ban az első, 1940-ben és 1944-ben pedig a második világháború miatt maradt el az olimpia.

Abe kedden telefonon egyeztetett a NOB elnökével, és azt ajánlotta, hogy a halasztás lenne a legjobb döntés, amivel Bach is egyetértett, és a NOB hivatalos közleményben jelezte, hogy nem lesz olimpia idén.

Így az idei nyár mindkét nagy sporteseményét, a foci-Eb-t és az olimpiát is eltolták egy évvel.

Az elmúlt napokban több ország is jelezte, hogy ha marad a július 24. és augusztus 9. közötti időpontban az olimpia, akkor nem küld sportolókat Tokióba, az Amerikai Olimpiai és Paralimpiai Bizottság pedig levélben kérte a játékot elhalasztását.

A mostani döntés már csak azért is indokolt volt, mert a vírus a közösségben, emberi érintkezések útján tud a leggyorsabban terjedni, márpedig a japánoknál a járványveszély ellenére rendre nagy tömeg gyűlt össze, hogy kövesse az olimpiai láng útját. A NOB közleményében jelezte, bár az eseményre jövőre kerül sor, az olimpia elnevezése marad Tokió 2020.

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotó: AFP

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük