Déri Tibor: „100 millió forintot különítettünk el arra, hogy segíteni tudjunk”

egészség koronavírus önkormányzat Újpest

A polgármester volt az ÚKTV vendége. A kerület első embere a Körkép Extrában többek között a koronavírus elleni védekezés anyagi vonatkozásairól is beszélt.

Egyedi elbírálás alapján jár majd könnyítés cégeknek

„A veszélyhelyzet kihirdetése óta Újpesten nem emeltük, és nem is tervezzük, hogy emelni fogjuk a bérleti díjakat” – hangsúlyozta a polgármester. Déri Tibor az önkormányzati bérleményben működő vállalkozások bérleti díjával kapcsolatban azt is leszögezte, hogy azok számára a cégek számára, melyek az Újpesti Vagyonkezelő Zrt.-től bérlik a helyiségeiket, eddig is fennállt az a lehetőség, hogy a bérleti díjak részletfizetését, mérséklését vagy elengedését kérjék, ez pedig a jövőben is így marad.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány által a rendkívüli helyzet miatt bevezetett gazdasági intézkedések minden gazdasági szereplőre máshogy hatnak: van, aki számára előnyösek, van, aki számára nem annyira. Ezért nem alkot az önkormányzat általános szabályt a probléma kezelésére, hanem egyéni elbírálás alapján, a vagyonkezelő méltányossági szabályzatában lefektetettek alapján döntenek majd minden esetben. A polgármester példaként hozta föl a napokban

nagy vihart kavaró nyerészkedők esetét, akik 2800 forintért árulták a csirkemellet, meglátása szerint ezek a vállalkozások értelem szerűen nem jogosultak arra, hogy könnyítésekben részesüljenek.

100 millió forint a koronavírus ellen

A kerület 2020-as költségvetésével kapcsolatban a polgármester hangsúlyozta, hogy

a februárban elfogadott büdzsé „békeidőre” szólt, így egyelőre nem lehet tudni, mennyire marad tartható a vírusveszély miatt egyre súlyosabb állapotok között. „Nem tudjuk még, hogy mekkora lesz a kiesés, meg sem tudjuk jósolni”

– tette hozzá Déri Tibor, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az önkormányzat megteremette a védekezéshez szükséges anyagi hátteret:

„100 millió forintot különítettünk el a költségvetésben arra, hogy az időseket, a hatósági házi karanténba kerülőket segíteni tudjuk.”

Ez az összeg a koronavírus ellen tett városi intézkedések fedezetéül szolgál. A kiadásokkal kapcsolatban a polgármester kiemelte, hogy a kerület vezetésének elsődleges célja, hogy az 5,6 milliárd forintnyi önkormányzati állampapír-tartalékot megóvja. Annak érdekében, hogy ne kelljen hozzányúlni a „családi ezüsthöz”, a következő napokban újragondolják a költségvetés kiadási oldalán szereplő, önként tett vállalásokat.

Az önkormányzat az idősekre is gondol Déri Tibor arról is beszélt, hogy az önkormányzat által eredetileg a házi karanténban lévő emberek ellátására létrehozott telefonszámot már azok a 70 évnél idősebb újpestiek is igénybe vehetik, akik segítségre szorulnak a gyógyszer- és élelmiszer-vásárlás területén. Elmondása szerint napi 20-25 jelzés érkezik hozzájuk, ennyien veszik igénybe a városháza segítségét.

A cikk részletesebb változata az Újpest Médián olvasható:
https://ujpestmedia.hu/deri-tibor-100-millio-forintot-kulonitettunk-arra-hogy-segiteni-tudjunk/

Forrás: Újpest Média
Fotó:

Címke:

4 thoughts on “Déri Tibor: „100 millió forintot különítettünk el arra, hogy segíteni tudjunk”

  1. 63 eves vagyok. Rokkant. Tüdőembólias. Vérhigitót szedek. Stb. Nyugdijam havi 70 ezer ft. A fiam 43 eves. Ő a fő kereső. Ketten lakunk itthon
    Özvegy vagyok. Na most ha nem fog tudni a fiam dolgozni menni akkor végünk. Világvége lesz nálunk. Éhenhalunk. Szenvedtem már eleget. Szenvedjenek mar a miniszterek is helyettem. Csak 1 napot cserélnék bármelyikkel. És végrehajtás alatt áll a fiam háza a deviza hitel miatt. Ki akarnak lakoltatni. De hová? Nincs egérút. 0 esélyünk van csak.

    1. Magánszemélyeken is segít az önkormányzat, lehetőségeihez mérten – mivel a kormány egyre több pénzt von el az önkormányzatoktól a krízis idején.

  2. Tisztelt Polgarmester ur!
    A maganszemelyekre is ki kellene hirdetni az ujpesti vk .berelt lakasainak
    berleti dijjainak felfuggeszteset vagy mersekleset!!
    Hatvanharom evesen nyugdijelotti segelyen vagyok/53000/ho.
    Lakberem 74000 ft /ho.
    Ezekben a nehez idokben ,meg elhelyezkedni is nehez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük