Fővárosi fejlesztések: hivatalosan folytatják, de csak a 3-as metró felújítása biztos

Budapest gazdaság koronavírus

Az 5-ös metró tervezése, a HÉV járműbeszerzések előkészítése, a 3-as metró felújítása nem állt meg, de más fővárosi nagyberuházásoknál át kell gondolni a folytatást, nyilatkozták lapunknak a kormány és a főváros részéről arra a kérdésre, hogy a koronavírus-járvány hogy érinti a budapesti fejlesztéseket.

Hivatalosan nem rekedt meg semmi egyelőre – mondta az Indexnek Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője arra a kérdésre, hogy folytatódnak-e a tervezett budapesti nagyberuházások a koronavírus-járvány ellenére is.

A HÉV járműbeszerzés előkészítése véghajrában van, az 5-ös metró tervezésének közbeszerzése zajlik, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának döntései megjelentek a múlt heti hivatalos értesítőben. A kormány-főváros egyeztetési grémium következő ülése húsvét után lesz elvileg.

A HÉV-projektek nagyrészt uniós forrásokból mennek, ezeket nem valószínű hogy érintené bármilyen, a járvány miatti későbbi hazai forrásátcsoportosítás. A Déli Körvasút projekt is halad, csütörtökön írták ki a tervezést az új népligeti megállóra.

Mint Vitézy a részletekről a közösségi oldalán írja, a Déli Körvasútnál a budai szakaszokon már az építési engedélyek megszerzésénél tartanak, a szakasz pesti végén pedig az új, Üllői út keresztezésénél építendő állomás tervezése kezdődhet meg. Az új vasúti megálló az M3 metró és a Déli Körvasúton közlekedő vonatok közötti átszállási lehetőséget teremti meg. Ez a rövid összefoglaló videó a Körvasút projekt lényegéről szól:

Főváros: A 3-as metró felújítása nem állhat meg, a többit át kell gondolni

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes közölte, hogy a fővárosi cégek dolgozóinak béreit mindenképpen fizetni fogja a főváros, pedig a cégek működési költségei nőttek – például a BKV jegyárbevétele is jelentősen csökkent a visszaesett utasforgalom miatt. A költségek tehát növekednek, a bevételek csökkennek, és egyelőre vizsgálják, hogy a fejlesztésekkel mit tudnak kezdeni, tette hozzá.

Kiss Ambrus szerint a nagyberuházásokat darabra át kell nézni, és azzal is számolni kell, hogy kormánypénzek is vannak egyik-másik mögött. A főpolgármester-helyettes szerint a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának összehívása nincs napirenden.

A főváros általános költségvetési tartaléka 7 milliárd forint, ez mozgósítható a járvány elleni védekezésre. Kiss hozzátette: a 3-as metró felújítása nem áll meg, de minden más beruházás esetén át kell gondolni a folytatást. Végül leszögezte:

Most a járvány elleni védekezésre koncentrálunk, minden más csak ezután következik.

Forrás: Index
Fotó: Szállás.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.