MÚOSZ: A kormánykommunikáció jelenleg nem segítség, hanem veszély

egészség koronavírus közélet média

Vészhelyzetben a korrekt, gyors, pontos információ életeteket ment. A tévinformáció, az elhallgatás és a cenzúra emberéleteket veszélyeztet – figyelmeztet a Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

A miniszterelnök szerdán élő Facebook-bejelentkezésben jelentette be, hogy a kormány gazdaságélénkítő csomagot készített a koronavírus-járvány negatív hatásainak enyhítésére. Ez azonban nem ment zökkenőmentesen, mert a videó szaggatott, és hallani sem lehetett, miről beszél Orbán Viktor. A bejelentésről készült, már hallható felvétel végül jó fél órával az eredetileg megjelölt időpont után került ki a kormányfő közösségi oldalára. Eközben a közmédiában szőlőt metsző munkásokkal beszélgettek.

Erre reagálva közleményt adott ki a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), amelyben arra figyelmeztette a kormányzatot, hogy vészhelyzetben a korrekt, gyors, pontos információ életeteket ment. A tévinformáció, az elhallgatás és a cenzúra ugyanakkor emberéleteket veszélyeztet.

„Egy országban, ahol az adófizetők évi 130 milliárd forintot fizetnek a közmédia működtetéséért, megengedhetetlen, hogy a miniszterelnök kizárólagos csatornaként a Facebookot használja a vészhelyzetei kommunikációra. A magyar államnak nem feladata Orbán Viktor Facebook-követői táborának növelése, ellenben alkotmányos kötelezettsége, hogy megfelelő tájékoztatást nyújtson az ország polgárainak az erre fenntartott kommunikációs eszközökön keresztül. Ha a kormányfő közölni kíván valamit a lakossággal, használja a rádiót, a televíziót és az internetes hírportálokat. A Facebook egy amerikai magáncég, a Facebook-fiók nem lehet a hivatalos magyar kormánykommunikáció felülete.”

A MÚOSZ szerint a kormányzati megszólalók „arrogánsak és felkészületlenek. A járvány nem rendészeti és nem (elsősorban) politikai kérdés: egyenruhások és a kormánykommunikáció ismert, de nem szakértő figurái helyett kompetens szakpolitikus illetve szakértő (a járványügyhöz, a közegészségügyhöz, az oktatáshoz stb. értő) válaszadókra lenne szükség”.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük