Egymillióan veszíthetik el az állásukat Magyarországon, amíg a járvány lecseng

gazdaság koronavírus

Véleménycikket közölt a Portfolio oldalán Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója, melyben arról ír, hogy egy-két hónapon belül drasztikusan emelkedhet a magyar munkanélküliek száma.

Essősy szerint ennek legfőbb oka, hogy nemcsak a magyarországi álláskeresők száma ugorhat meg a koronavírus okozta (gazdasági) vészhelyzetben, hanem az eddig külföldön dolgozott magyarok is tömegével kezdhetnek hazatérni.

Azok között, akik az elmúlt években Németországban, Ausztriában vagy éppen Angliában próbáltak szerencsét, nem az informatikusok vagy a mérnökök vannak többségben, sokkal inkább a szakácsok, pincérek, takarítók, akiknek a munkája az elsők között szűnt meg a járványhelyzet hatására

– írta, hozzátéve, hogy ezért

akár 1 millió fővel is nőhet a munkanélküliség Magyarországon.

A csütörtöki Kormányinfón elhangzottak szerint a kormány ennél optimistább, százezres munkanélküliséggel számolnak, de kérdés, hogy „hány százezres lesz”.

Essősy arra is felhívta a figyelmet, hogy a cégeknek fel kell készülniük, hogy a következő három-hat hónapot egyfajta természetes szelekció jellemzi majd a versenyszférában. Ez pedig óhatatlanul azzal jár majd Essősy szerint, hogy eltűnik jó néhány olyan termék és szolgáltatás, melynek nélkülözhetőségét a koronavírus okozta sokk nélkül nem vagy csak később ismerte volna fel a piac.

Megelevenedik a reálgazdaságban a tücsök és a hangya története, és várhatóan csak azok a szorgos hangyák maradnak talpon, akik az elmúlt években félretettek, tartalékoltak.

Forrás és fotó: hvg.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük