A forint gyengül, de a csirkemell erősödik: két nap alatt megduplázta az árát

gasztronómia gazdaság pénz

A fogyasztóvédelem kiemelten ellenőrzi elsősorban a tartós élelmiszerek, fertőtlenítőszerek és háztartási papíráruk ártörténetét és árképzési gyakorlatát a rendkívüli áremelések, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok, megtévesztő tájékoztatások kiszűrése érdekében. A hatóság munkatársai szerdán helyszíni vizsgálatot folytattak a Lehet téri piacon.

Az ügy előzménye, hogy a csirkemell ára nagyot nőtt, a Lehel téri piacon szerdán a 2800 forinthoz közelített, a Fény utcai piacon 2250 forintért adták a csont és bőr nélküli filét. Annak ellenére, hogy az utóbbi pár évben nemigen drágult a baromfi, az idén év elején átlagban mindössze 1400 forintba került kilója. Vagyis a piacokon pár nap alatt nagyjából megduplázódott az ár.

Az okokról a Fény utcai piacon azt mondta a portálnak az egyik árus, hogy 10 kiló csirkemell helyett 2 kilót kapott, miközben a bérleti díjat ugyanúgy ki kell termelnie, így nincs más megoldása, mint árat emelni. A Lehel téren szintén azt mondták az árusok, hogy áruhiány van, és szerintük heteken belül hasonló áron lesz minden.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György szerint a boltosok általánosságban önkényesen nem emelnek árat. Jellemzően akkor nő a fogyasztói ár, ha a beszerzési ár emelkedik, például amiatt, mert hiány van valamiből.

A területet felügyelő Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) azonban nem tud hiányról, épp ellenkezőleg: kérdésünkre azt közölte, hogy a kereskedelmi láncok megfelelő tartalékokkal rendelkeznek.

Magyarország csirke-nagyhatalomnak számít, itt működik Európa egyik legnagyobb csirkegyára, a kisvárdai Master Good Kft. A 15 milliárd forintos beruházás nyomán a hat legnagyobb kapacitású európai baromfifeldolgozó közé került a milliárdosok toplistáján szereplő Bárány család cége.

Forrás: 24.hu, Népszava
Fotó: Népszava

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük