Trippon Norbert: Újpestnek is komoly gazdasági károkat fog okozni a koronavírus

gazdaság koronavírus önkormányzat Újpest

Most a legfontosabb feladatunk, hogy lelassítsuk a koronavírus-járvány terjedését, és minél több embert megóvjunk. Ugyanakkor fontos felkészülni arra is, hogy egy ilyen járványnak nem csak egészségügyi hatásai vannak, hanem komoly gazdasági következményei is – figyelmeztetett bejegyzésében Újpest gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere.

Nemrég fogadtuk el Újpest 2020. évi költségvetését, amely a békeidőkre készült. Viszont most

a koronavírus-járvány miatt válsághelyzet van, és szükségszerű a pénzügyeink azonnali újragondolása.

Az idegenforgalom, vendéglátás, és szinte minden gazdasági ágazat visszaesik, ezáltal csökkennek az adóbevételek, valamint sajnos megkezdődnek az elbocsátások is – írta Trippon.

Újpesten még tart a koronavírus miatti közvetlen pénzügyi hatások elemzése, de már érzékelhetőek a következményei. A közvetlen védekezés, a fertőtlenítőszerek, maszkok, védőruházat is jelentős többletköltséget jelentenek.

– Az UP rendezvényterem és az Újpesti Kulturális Központhoz tartozó intézményeink (például Polgár Centrum), valamint az uszoda bezárása komoly bevételkieséssel jár, mely nagyságrendileg április közepéig 20 millió forint.

– A Piac Placcot ideiglenesen megszüntetjük, amely körülbelül havi 1,5 millió forint veszteséget okoz.

– Munkavállalóinkat természetesen nem bocsátjuk el, anyagi juttatásaikat biztosítjuk. Viszont bizonytalan jelenleg az intézmények, különösen a bölcsődék normatív finanszírozása. Ezek már rövid távon is fájó tételek, de még ezek is eltörpülnek a további várható negatív gazdasági hatások mellett.

– Prognosztizálható, hogy a gazdaság recesszióba fordul, visszaesik, így drámai módon csökkenhet az iparűzési adóbevételünk. Jelenleg Újpest esetében ez évi 9 milliárd forint, amely már az idén, de várhatóan jövő évben is jelentősen csökkeni fog, mint bevételi forrás.

3,6 milliárd forint bevételre számítottunk építmény- és telekadóból, valamint kommunális adóból, de itt is súlyos elmaradások várhatóak. Ugyanez igaz az idegenforgalmi adóra, melyből 80 millió forintra számítottunk.

– A ma elrendelt üzletbezárások súlyos következményekkel járnak az újpesti kisvállalkozásokra is.

Trippon Norbert szerint a nem létfontosságú kiadásokat, az önként vállalt feladatokat át kell tekinteni, és válsághelyzeti költségvetési intézkedéseket kell foganatosítani. Takarékoskodni kell a fejlesztési, beruházási költségeken is.

Azt szeretnénk, hogy városunk túléljen és ne menjen csődbe, feladatainkat pedig továbbra is el tudjuk látni. Mindez azért is nagyon fontos, mert érdemi állami segítségre rövidtávon naivitás lenne számítani. 

Most a legfontosabb a járvány megfékezése, de ezzel összhangban ki kell alakítanunk válsághelyzeti pénzügyeinket is – zárta bejegyzését az alpolgármester.

Forrás és grafika: Újpesti Hírmondó

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük