Pontosan mit is kell tudni a koronavírusról? Újpesten is bezár Halassy uszoda

egészség koronavírus közösség Újpest

Mit kell tudni a koronavírusról? Veszélyesek lehetne-e az élelmiszerek? Terjedhet-e a vírus az ívóvízzel? Milyen szabályok vonatkoznak az éttermekre? Biztonságosak-e a fürdők? Mit kell tennie a járvány gócpontokból hazatérőknek? Fontos kormányzati tájékoztató anyagok!

Mit kell tudni a koronavírusról? Veszélyesek lehetne-e az élelmiszerek? Terjedhet-e a vírus az ívóvízzel? Milyen szabályok vonatkoznak az éttermekre? Biztonságosak-e a fürdők? Mit kell tennie a járvány gócpontokból hazatérőknek? Fontos kormányzati tájékoztató anyagok!

Az ivóvíz

A hazai ivóvízbázisok védettek a szennyvíz eredetű szennyezésekkel szemben, és az ivóvízszolgáltatók rendszeres vizsgálatokkal győződnek meg arról, hogy a szolgáltatott ivóvíz mentes a fekális szennyezéstől. A koronavírus az ivóvíz fertőtlenítésére jellemzően használt szabad aktív klór koncentrációnál (0,2-0,5 mg/l) pillanatszerűen inaktiválódik.

A fürdőkről

Az új koronavírus egy burokkal rendelkező vírus. Amennyiben sérül ez a burok, akkor a vírus elveszíti fertőző képességét. A víz klórozása során elemi oxigén keletkezik, amely oxidáló hatású és erőteljesen károsítja például az új koronavírus burkát. A megfelelően üzemeltetett medencékben életképes vírusok jelenlétével nem kell számolni. Az uszodai vizek klórozása során használt klór mennyiség elég ahhoz, hogy az esetleg vízbe kerülő koronavírust elpusztítsa.

Budapesten ugyanakkor a veszélyhelyzet miatt
az összes gyógyfürdő bezárt,
és szünetelteti működését
az újpesti Halassy Olivér Városi Uszoda is. 

Élelmiszerek

A terjedési módot figyelembe véve, az eddig rendelkezésre álló információk alapján elmondható, hogy a csomagolt élelmiszerek külső csomagolásán a koronavírus, az egyéb csomagolási felületre jellemző módon nagyon rövid ideig képes életben maradni, ezáltal fertőzni. Hosszabb ideig történő életben maradásához minden esetben élő sejtre, szövetre van szükség.

Forrás: Újpesti Hírmondó

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük