Az egészségügy és az EU aláásására is használják a koronavírust

egészség koronavírus

Ahogy megérkezett a koronavírus Európába, úgy kezdtek el rögtön terjedni a különféle álhírek és megtévesztő információk a vírussal kapcsolatban: hamar megjelentek a különféle csodagyógymódokat kínáló vállalkozások épp úgy, mint mindenféle összeesküvés-elméletek arról, hogy mi is állhat valójában a vírus mögött. 

Ahogy megérkezett a koronavírus Európába, úgy kezdtek el rögtön terjedni a különféle álhírek és megtévesztő információk a vírussal kapcsolatban: hamar megjelentek a különféle csodagyógymódokat kínáló vállalkozások épp úgy, mint mindenféle összeesküvés-elméletek arról, hogy mi is állhat valójában a vírus mögött. 

És az álhírek áradása mögött fel lehet fedezni összehangoltságra utaló jeleket is. Erre utal az Európai Külügyi Szolgálat (EEAS) hétfőn publikált, birtokunkba jutott jelentése, amely a szervezetten terjesztett dezinformáció veszélyeire hívja fel az uniós döntéshozók figyelmét. 

Nem meglepő módon a járvány terjedésével párhuzamosan elképesztően megugrott a koronavírussal kapcsolatos keresések és bejegyzések száma, és egyelőre lehetetlen tisztán látni abban a kérdésben, hogy a közösségi médiában terjedő különféle posztok mekkora hányada tartalmazott szándékoltan hamis információkat.

A leggyakrabban terjedő dezinformációk egyike, hogy a migránsok hozták be Európába a koronavírust, de szintén gyakran merül fel, hogy egy biológiai fegyverről van szó, amit vagy az Egyesült Államokban, vagy Nagy-Britanniában vagy Kínában fejleszthettek ki. A terjedő, teljesen alaptalan összeesküvés-elméletek között fordult már elő az is, hogy a nem dohányzók nagyobb eséllyel kapják el a vírust, illetve hogy közvetlen kapcsolat van a vírus és az 5G hálózatok között. 

A kutatók szerint az is ront a helyzeten, hogy vannak állami szereplők, akik szintén manipulatív eszközökkel kavarják fel a közvéleményt: ilyen például a Kínai Kommunista Párt vagy Albánia volt miniszterelnöke, aki a Facebookon írt arról, hogy a kormány titkolózik a koronavírussal kapcsolatban. 

Vannak országokra szabottan terjedő hamis hírek is: Szlovákiában például az terjedt, hogy a miniszterelnök, Peter Pellegrini is megfertőződött, és tovább is adta a vírust más EU-s vezetőknek, míg a litvánoknál az, hogy az országban állomásozó amerikai katona volt beteg, aki tovább is fertőzött másokat.  

A világ többi részén is aktívak az álhírterjesztők

Az EU külügyi szolgálatának jelentése szerint a dezinformációs kampányok célja az lehet, hogy minél több embert elbizonytalanítsanak a vírussal, illetve a teendőkkel kapcsolatban, és nagy zajt csapva nehezebbé tegyék az európaiak számára, hogy megbízható forrásokból tájékozódjanak. A Kreml-barát felületek nem egyetlen ellennarratívát akarnak terjeszteni a vírussal kapcsolatban, sokszor saját korábbi posztjaiknak is ellentmondó elméleteknek is helyet adnak. Azzal pedig, hogy állításaik forrásait és hitelességét nem kell ellenőrizniük, nem kell szakemberekkel konzultálniuk, sokkal gyorsabban tudják ellepni írásaikkal az online tereket.)

Forrás és fotók: Index

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük