Nesze neked rezsicsökkentés: A piaci gázár háromszorosát fizetjük

gazdaság Közlekedés Külföld pénz

Már januárban köbméterenként 31-32 forintra csökkent az európai tőzsdei gázár. Ez a tavalyelőtti szint kevesebb mint harmada, de további esés még a múlt év második feléhez képest is. Egy átlagos magyar háztartás ugyanakkor a KSH szerint változatlanul a kormány által meghatározott 101 forintért jut egy köbméter gázhoz.

Azóta a szaúdi olajtermelés fokozása még további mélységekbe taszította az olajárakat. Ezek máris érzékelhetők a benzinkutakon – még a fideszes gazdaságpolitika által tudatosan gyengített forint ellenére is – fogalmaz az ellenzéki politikus. Az olajáresés hatása még tovább csökkentheti a gázárakat is.

Miközben tehát az irányadó tőzsdén már 30-40 forintért mérik a gázt, az Orbán-kormány 2014 április 1-je óta nem módosított a 101 forintos lakossági tarifán. Ebbe a díjba belefoglaltatnak a szállítási-tárolási költségek és Európa legmagasabb, 27 százalékos áfája is.

A Fidesz-kabinet drágábban adja a lakossági gázt, a villanyt és a távhőt, mint amennyibe az kerül. 2017-ben a fogyasztók több mint 70 milliárd forinttal fizettek többet annál, mint amennyiért a gázt az állami nagykereskedő beszerezte.

Forrás: Népszava, Facebook/Tóth Bertalan
Fotó: Népszava

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük