Karanténkórházzá alakíthatják a horrorkórháznak látszó Kútvölgyit

egészség

 Pintér Sándor belügyminiszter, az Operatív Törzs egyik vezetője a kormányülésen tett javaslatot arra, hogy a koronavírus miatt várhatóan felmerülő kapacitásigények kielégítése érdekében a Kútvölgyi Klinikai Tömb toronyépületében is alakítsanak ki újabb karanténkórházat.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője a napokban be is jelentette, hogy a Szent László kórházban kialakított karantén bővítésére készítik elő az épületet. A döntésről azonban a múlt héten még a Kútvölgyiben sem kapott senki semmilyen információt, ezért megdöbbenést váltott ki, amikor váratlanul építőmunkások jelentek meg a kórházban.

A több mint száz emberből álló csapat rohamtempóban kezdett bele a torony felső szintjenek renoválásába. A szűk határidő miatt a cégek szokatlan módon hétvégén és éjszaka is dolgoztak.

Az egyik dolgozó szerint az első csapat másfél hete, pénteken az esti órákban tűnt fel, és kezdett bele minden előzetes bejelentés nélkül a kiürített 4-7. emeleten a bontásnak. Később villanyszerelő, gipszkartonozó, festő és takarító brigádok is megjelentek, miközben az alsóbb szinteken még működött a belgyógyászat.

Rengeteg kérdőjel

A budai Kútvölgyi Kórház toronyépülete a többi részleggel együtt már 2015 óta nyeli a milliárdokat minden látható eredmény nélkül. A tervezés után 2016-ban el is kezdődtek a felújítási munkák, de jogviták miatt – a homlokzaton is jól látható módon – teljesen leálltak.

A dugába dőlt felújítás körül rengeteg a kérdőjel maradt. Annyi biztosnak tűnik, hogy tervezési problémák miatt alakult ki konfliktus a Paár Attila nevével fémjelzett konzorcium és az állami megbízó között. A felújítási munkát elnyerő cégek, köztük a West Hungária Bau Kft. akkor levonultak a területről, és a felek perre vitték az ügyet, de a történtekről senki sem adott részletes tájékoztatást a nyilvánosságnak.

A kormány ezzel párhuzamosan, 2018 októberében jelentette be, hogy újabb 9 milliárd forintos kerettel elindítja az Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő létrehozását, ami a Szent János kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb átalakítását és felújítását jelenti. Ebből a forrásból azonban még nem áll rendelkezésre pénz, mert a közbeszerzéseket még csak az új tervek elkészítésére írták ki.

Az építkezés elkezdéséhez azonban teljesen ki kell üríteni a Semmelweis Egyetemhez tartozó tömböt. Ezt azonban eddig csak részlegesen sikerült megoldani, mert az ideiglenes elhelyezést nyújtó pesti épületek nem álltak készen.

24.hu korábban beszámolt arról, hogy a pesti ideiglenes épületek 2 milliárdos átalakításában is benne van a Tiborcz István köréhez sorolt Paár Attila West Hungária Bau Kft.-je. A csúszó költözések jelentős zavart okoztak a kútvölgyis osztályok működésében.

Forrás 24.hu, Népszava.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük