Ebben a hónapban Lendvai Ildikó volt az újpesti Európa Klub vendége

közélet Újpest

A Templom utca 10-ben minden hónapban helyi és országos közéleti személyiségeket hívnak meg, akikkel kötetlenül lehet beszélgetni, és szabadon lehet kérdezni. Korábban Déri Tibor polgármester és Bedő Kata alpolgármester volt a vendég, ezúttal, nőnapra való tekintetéttel egy jól ismert hölgyet, Lendvai Ildikót hívtak meg.

Lendvai Ildikót Újpest országgyűlési képviselője, Varju László konferálta fel – hiszen őt bemutatni nemigen kell. Az MSZP egykori elnöke, hosszú időn át frakcióvezetője 2014 óta nem országgyűlési képviselő, de tevékenyen részt vesz a közéletben, szellemes írásai rendszeresen olvashatók a Facebookon meg a Népszavában.

– Ez egy olyan kormány, amelyben most hirtelen megjelentek szép, fiatal nők, akiket ugyan jobb nézni, mint Németh Szilárdot, ám sajnos belülről ők is Németh Szilárdok – kezdte rögtön egy erős kritikával Lendvai Ildikó, aki szerint nagy tévedés azt hinni, minden nő békegalamb, hiszen Varga Judit például nem írta alá a nők megerőszakolását szigorúan szankcionáló nemzetközi egyezményt. – Feltehető a kérdés, hogy akkor nő létére mit keres ebben a kormányban?

Lendvai Ildikó emlékeztetett, hogy

Orbán Viktor a koronavírus kapcsán politikai önmérsékletet kért az ellenzéktől, holott ha van ma valaki, akinek a politikában önmérsékletet kellene tanúsítania, az éppen ő.

– Orbán még arra sem képes, hogy bemutassa, hogyan kell viselkedni a járvány idején, míg Angela Merkellel egyik minisztere demonstratív módon nem fogott kezet, így mutatva be, hogy egy ilyen egyszerű módon is lehet akadályozni a járvány terjedését, mit tesz Orbán? Kiszáll az autóból, megpróbál impozánsnak látszani, behúzza a hasát, ami nem lehet könnyű neki, majd mindenkivel kezet fog, aztán belenyúl a pogácsás tálba – fogalmazott nem minden irónia híján Lendvai Ildikó.

Azt is elmondta, hogy a különféle válsághelyzetek sajnos segítik az autoriter vezetőket, mert tetszeleghetnek a megoldó szerepében. Még az március 15-i rendezvény elmaradása is jól jön neki, mert úgyse tudott volna sok embert összetrombitálni.


– Ugyanakkor fennáll egy valós veszély, hiszen a kormány már ki tudja hányadik alkalommal hosszabbítja meg a válsághelyzetet, s nem kizárt, hogy egyes intézkedésekkel most élni fog, gondolok itt a gyülekezési szabadság korlátozására vagy a médiahisztéria további fokozására – figyelmeztetett Lendvai Ildikó.

– Ez a kormány a bűnbakokra építi a politikáját, hol a migránsok, hol Soros, hol Juncker. Attól tartok, hogy a vírusért is menekültek lesznek a felelősek, noha az érdekes, hogy a letelepülési kötvényekkel érkezőknél ez a veszély nem áll fenn. Már azt is látom, amint készül a forgatókönyv, szerint az ellenzék vásárolja fel a fertőtlenítőszereket – mondta Lendvai Ildikó.

Varju László arról beszélt, hogy ez a helyzet megmutathatja, hogy a Fidesz nem tud kormányozni. – Itt ugyanis már nem elég a kommunikáció. Pontosan tudták, hogy a Semmelweis Egyetemen számos iráni diák tanul, egy hétig mégsem csináltak semmit. Látszik, hogy olyan függő rendszer alakult ki, hogy felsőbb utasíts nélkül senki sem mer lépni semmit – mondta a képviselő.

Lendvai Ildikó végül arra figyelmeztetett, hogy a kormány szigorúbb intézkedéseket vezet be, például a gyülekezés terén, akkor az úgy is marad, mert még nem volt példa arra, hogy a Fidesz enyhített volna valamelyik intézkedésén. – Ez tette tönkre közszférát is, ahol megtanulták, hogy ha nem csinálnak semmit semmit, abból nem lehet baj, és csakis akkor lépnek, ha konkrét utasítást kapnak – tette hozzá.

Lendvai Ildikó a fórum végén aláírta a Demokratikus Koalíció által meghirdetett petíciót a 2022-es egységes ellenzéki listáért.

Az Újpesti Hírmondó interjút is készített Lendvai Ildikóval, amelyet hamarosan közlünk.

Forrás és fotók: Újpesti Hírmondó

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.