A kormány az egyházi tanárok ellen is bevetette a nehéztüzérséget – VÉLEMÉNY

Budapest oktatás politika

Egyházi iskolák tiltakozása: ez a tűz már nem oltható el – ezzel a címmel írt véleménycikket Balavány György a hvg-nek. Az alábbiakban ebből idézünk.

A történet legalább annyira szomorú, mint amennyire reményt keltő. A Budapesti Piarista Gimnázium honlapján megjelent – az új NAT, valamint a közoktatás visszásságai ellen szót emelő – állásfoglalásra gondolok, illetve az azt követő botrányra.

Itt ez a Nemzeti alaptantervnek hívott izé, ami fű alatt, érdemi szakmai egyeztetés nélkül született, ahogy az efféle dolgok NER-Magyarországon születni szoktak. Hazafias, jobboldali, keresztény és konzervatív akar lenni, mintha bizony egy ország közoktatását alá kéne rendelni bármiféle ideológiának; mintha nem az volna egy alaptanterv dolga, hogy a közre – vagyis mindenféle diákemberre – terjessze ki a fókuszát, konszenzusos legyen és korszerű, ráadásul hasznos tudást és készségeket közvetítsen.

De láthatóan nem ez a Takaró-különítmény ambíciója, hanem az, hogy fideszes agymosodává tegye az iskolarendszert.

A pedagógusok és diákszervezetek tiltakoztak, amire a kormány a szokott módon, lekezelő, sértegető és vádaskodó modorban reagált.

És egyszer csak csoda történt: a piarista gimnázium kitett a honlapjára egy szöveget, ami nemcsak az új alaptantervet utasítja el szakmai alapon, hanem az egész közoktatás helyzetével számot vet, kompromisszum nélkül.

A hvg.hu úgy értesült, s mi is úgy tudjuk, hogy már másnap reggel leszóltak magas kormányhelyekől az egyházi vezetőknek: csináljatok valamit, tüntessétek el, vagy legalább határolódjatok el, de gyorsan. A szebb napokat is látott Magyar Református Egyház zsinati vezetősége üstöllést szót fogadott: az oktatási iroda vezetője, Papp Kornél „határozottan visszautasította” az állásfoglalást; a tiszteletes elvtárs egyenesen azzal vádolta a levél aláíróit, hogy politizálnak.

Forrás és fotó: hvg.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük