Szanyi Tibor eddig csak az MSZP-ben kavart, most az egész ellenzékben fog?

politika

A szocialistáktól kilépett Szanyi Tibor pártot alapított Szolidaritás Magyarországért Mozgalom néven , és indulni akar a 2022-es választásokon.

Mandiner. A lap úgy tudja, hogy a volt MSZP-s politikus mozgalma, az IGEN és a Magyar Szolidaritás Mozgalom együttműködéséből létrejött párt alapítását egy pénteki sajtótájékoztatón jelentik be. A Mandiner információi szerint a politikai formációt még decemberben alapították, a bejegyzési kérelem pedig februárban érkezett meg a bíróságra, várhatóan március végén jegyzi be a bíróság

A párt leendő elnöke Huszti Andrea, a Magyar Szolidaritás Mozgalom szervezeti igazgatója lesz, aki korábban a Bajnai Gordon-féle Együtt-PM egyik alapítója volt. Az alapítók közt Szanyi Tibor mellett ott van Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke, aki korábban a DK-frakció tagja volt az országgyűlésben. A párt alapítói között szerepel még a sok pártot megjárt Kalmár Szilárd, aki 2009-ig volt az MSZP politikusa, 2010-2011 között a Zöld Baloldal ügyvezető elnöke, ezt követően pedig az A BAL – Balpárt alelnöke (neve lényegében a német Die Linke baloldali párt fordítása).

A Mandiner úgy értesült, hogy az Igen Szolidaritás alakuló kongresszusát május elején tartja, ekkor fogadhatják el az alapszabályt is. A lap szerint a párt arra készül, hogy megméreti magát a 2022-es országgyűlési választáson.

Szanyi Tibor január elején lépett ki az MSZP-ből. Az előző ciklusban európai parlamenti-képviselő volt, de a tavalyi EP-választáson a párt listájának harmadik helyére szorult. A politikus ezt követően a nyilvánosság előtt többször is keményen bírálta pártja vezetését, majd bejelentette, hogy új baloldali politikai mozgalmat alapít.

Forrás: Népszava, Mandiner.hu, Újpesti Hírmondó
Fotó: Népszava.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük