Joe Biden elnökjelölt-aspiráns magabiztosan győzött az amerikai szuperkedden

Külföld

Ez nem jó hír Donald Trump amerikai elnöknek, mert a republikánusok sokkal könnyebben legyőzhető ellenfélnek tartják Bernie Saunders demokrata párti szenátort.

Joe Biden volt alelnök legalább kilenc államot megnyert a demokrata elnökjelöltségért zajló versengés fontos állomásán, a szuperkedden, amikor 14 államban és Amerikai Szamoán tartottak egyszerre előválasztást. Egyértelműen sikerült továbbvinnie a lendületét a szombati dél-karolinai sikere után, az utolsó napokban döntésre jutó szavazók nagy többségében őt választották, és ez meglepetésgyőzelemeket is hozott neki például Texasban, Massachusettsben és Minnesotában. 

Bernie Sanders vermonti szenátor csak három kevésbé fontos államot tudott biztosan behúzni, de ő vezet a legnépesebb Kaliforniában is, ami a végelszámolásnál sok delegáltat hozhat neki. Viszont lehet, hogy csak napok múlva lesz meg a végeredménye. A szuperkedd eredményeinek alakulását itt olvashatják vissza percről percre>>>Néhány nap alatt felgyorsultak az események

A múlt hét elején még a 78 éves vermonti szenátor, a mezőny legbalosabb tagja volt a demokrata versengés legesélyesebbje, miután a legtöbb szavazatot kapta az iowai kaukuszon – még ha a delegáltak számában el is maradt Pete Buttigeig volt indianai polgármester mögött –, aztán megnyerte az első hagyományos előválasztást New Hampshire-ben, majd Nevadában azt is megmutatta, hogy az első két, többségében fehérek lakta állam után széles körben képes maga mögé állítani a demokrata szavazókat, és a latinók között különösen jól szerepelt.

Úgy tűnt, Sandersnek esélye lesz arra, hogy megerősítse pozícióját, és a végső soron majd a jelöltség megszerzéséhez döntő fontosságú delegáltak között is előnyt építsen ki magának a szuperkedden.

A jelöltséghez legalább 1991-re lenne szükség. Március 3-án a szuperkedd államaiban az összes delegált harmadát, 1344-et lehetett elnyerni.

A médiában is feltámadásként megjelenő győzelme után az addig esélyesebbnek mért Sanders győzelmeit és lendületét aggódva figyelő pártelit egy része úgy tűnt, eldöntötte, hogy összezár Biden mögött. Ennek is része volt, hogy vasárnap az első államokban még jól induló Pete Buttigieg volt South Bend-i polgármester, majd hétfőn a New Hampshire-i meglepetés harmadik helye után beragadó Amy Klobuchar minnesotai szenátor is bejelentette, kiszáll a versenyből, és Bident támogatja.

Először egy hét múlva hat államban tartanak újabb előválasztást: Idahóban, Michiganben, Mississippiben, Missouriban, Észak-Dakotában és Washingtonban összesen 352 delegált sorsa lesz a tét. Sanders 2016-ban megnyerte ezek közül Idahót, Michigant, Észak-Dakotát és Washingtont is, azonban egy új felmérés szerint Sanders közel 7 ponttal esett vissza Biden mögé Michiganben, ami a legtöbb delegáltat éri majd. Úgyhogy a következő egy hétben már látszódni fog, hogy a szuperkeddi eredmények mennyire változtatják meg hosszabb távon is az esélyeket.

Forrás: New York Times, Index
Fotó: MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük