A megújuló Városliget első szimbólumai, a pavilonok még három évet sem bírtak ki

Budapest

Már a külső szigetelés is lehullott arról a 2017-ben átadott pavilonról, amely hónapok óta elhagyottan áll a Városligetben. Odabent csak kartondobozokat, konyhai berendezéseket találni, amiket az utolsó árus hagyott maga után. 

Amikor egy épületnek nincs gazdája, előbb-utóbb arra a sorsa jut, mint a Feszl Frigyes tervei alapján 100 millió forintból megépített városligeti pavilon. A homlokzatról körben lehullott a festék, a szigetelés, a Ligetben sétáló, Széchenyi fürdőbe tartó turisták natúrban láthatják a kőművesek illesztési, habarcsolási technikáját, a téglák, a kötőanyag aktuális állapotát.

A Városliget Zrt. által az Állatkerti körúton felépített három pavilon kudarcos történetével bő egy éve foglalkozott a hvg.hu, amikor az összesen 300 millió forintba került három körépületbe költözött boltok bajba kerültek, sorban húzták le a rolót.

Katóék leléptek

Akkor még kívülről rendben voltak az, ám azóta az az épület, ahol korábban kürtös kalácsot árultak, a képeken látható állapotba került. Ebben a pavilonban “Kató Néni finomságait” kínálta az azonos nevű kft. Az épület belül is elhanyagolt: piszkot, kartondobozokat, konyhai berendezést hagytak maguk után Katóék.

A pavilonok fenntartása a Városliget Zrt. feladata, amelyet meg is kérdeztünk, kinek a felelőssége, hogy ennyire lepusztult az épület. Arra is kíváncsiak vagyunk, milyen funkciót szánnak az ex kürtöskalácsos helyiségnek – viszont kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

A Városliget Zrt. korábban azt hangsúlyozta: az új pavilonok felépítése a Liget megújításának első, szimbolikus lépése.

Baán László igazgató 2016-ban a pavilonok létesítésekor azt mondta, ideje eltüntetni a fabódés lufiárusokat, fel kell számolni a Ligethez méltatlan állapotokat.

Tartosan zárva

A három pavilonból jelenleg csak a középső üzemel kávézóként, a harmadik – amelyben a 2017-es tavaszi nyitáskor dizájnos ajándéktárgyakat árultak – szintén tartósan zárva.

A minőségi árukínálat valóban minőségi lett, négyezer forintot is elkértek egy bögréért, 20 ezret egy rongybabáért. A kereslet nem pörgött fel, az átadást követően hamarosan ismét feltűntek a lufik, a csokiszeletek, ám ez se vonzott tömegeket, végső megoldásként kezdték a pavilonokat vendéglátós raktárként hasznosítani, üdítős rekeszek, fagylaltozó pultok, székek tárolására.

A Városliget Zrt. a „kínálat átszervezésének” újabb lépésként csábította a Ligetbe Kató Nénit, aki ezer-ezerötszáz forintos áron kínálta portékáit, de végül ő is lehúzta a rolót.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük