Takaró Mihály kijelentése az iskoláról sokaknál kiverte a biztosítékot

közélet kultúra oktatás

Péterfy Gergely író és Barkóczi Balázs, a DK szóvivője is kigúnyolja keddi kijelentéséért Takaró Mihályt, az új Nemzeti alaptanterv (NAT) egyik kidolgozóját. 

Takaró, mint beszámoltunk róla, a következő mondatra ragadtatta magát a Magyar Nemzetnek adott keddi interjúban:

Az iskola nem a gyermekek igényeit kielégítő intézmény, hanem az a feladata, hogy átörökítse a nemzeti kultúrát. Személyiségfejlesztésről, érzelmi fejlesztésről van szó, nem csak ismeretátadásról.

Mondta ezt Takaró azzal kapcsolatban, hogy szerinte vannak magától értetődő, megkerülhetetlen művek, mint az Egri csillagok, amit nem lehet Harry Potterre váltani.

Péterfy Gergely író blogjában keseredik neki maró gúnnyal a témának. Mint írja,

Takaró Mihály szerint az iskola nem a gyerekek igényeit kielégítő intézmény. Igaza is van. Egy gyerek szenvedjen. Érezze, hogy egy kis senki a nagyhatalmú felnőttek között. A joga annyi, hogy kussol, megcsinálja, amit mondanak neki, és főképp: nem zavarja a felnőtteket felesleges kérdésekkel. Csöndben ül az órán, bemagolja a leckét, és ha nem mondja fel hibátlanul, egyes. Jelentés, körmös, Wass Albert.

(…) És azok, akik egyetértenek a hasonló érvelésekkel, döbbenten és rémülten nézik a finn (és bármilyen nyugati) iskolarendszer liberalizmusát: hogy a gyerek önálló és szabad, és hogy a felnőtt nem a hatalom és az erőszak, hanem partner és tanulótárs. És hogy az egésznek mindenki örül. Meg hogy egyáltalán, mindenkinek szabad, sőt, kell boldognak lenni, melegnek, bevándorlónak, nőnek és gyereknek. Micsoda felháborító anarchia! 

(…) A becsületes ember élete örömtelen. Ez Magyarország (és sok hasonló kelet-európai ország) lakóinak feldolgozhatatlan kultúrsokk. Ezek az emberek azt szeretnék, ha a következő generációk is megkapnák a társadalomtól azt a szenvedést, amit ők kaptak. A megaláztatást, a fizikai erőszakot, szorongást és gyötrelmet az iskolában és a hadseregben. Feleslegesen elpazarolt, értelmetlen évtizedeket, amely végén tudás, nyelvismeret és önbizalom nélkül botorkálnak bele egy reménytelen felnőttkorba. 

Barkóczi Balázs, a DK szóvivője is megdolgoztatta gúnyba mártott pennáját az ügyben, méghozzá Tekintetes Takaró Mihály Úrnak címezve nyílt levelét:

Tekintetes Címzetes Főtanácsadó Úr! Egész népünk nevében, akiket Ön valóban nem középiskolás fokon, hanem annál sokkal alacsonyabb színvonalon próbál meg tanítani, köszönjük Önnek és a nagyságos tésasszonynak, kedves feleségének, hogy egyik legnagyobb nemzeti költőnk, József Attila az Ön jóindulatának köszönhetően benne maradhatott az új Nemzeti Alaptantervben. 

Ugyanilyen hálától lángoló szívvel köszönjük útmutatásait a XXI. századi iskola szerepéről. Tekintetes C. F. úrnak igaza van: én magam már pedagógusként is azt vallottam, hogy a büdös kölke érezze jól magát, és sajátítson el hasznos ismereteket máshol, ne az iskolában! Az iskola a felesleges információhalmazok bemagoltatásának a terepe, a fegyelemre és a hatalmasok előtti meghunyászkodásra nevelés színhelye.

Tekintetes Címzetes Főtanácsadó úr! Kérjük T. C. F-ségedet, hogy még sokáig mutassa az utat az élő nemzeti lelkiismeret lángoló fároszaként nekünk, többieknek, akik még mindig a liberális métely kéngőzét okádó globalista mocsárban bolyongva, hónunk alatt egy rongyos József Attila-kötettel várjuk a narancsszínű megvilágosodást.

Forrás: Index, Újpesti Hírmondó
Fotó: MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük