Merkel: Törökország zsákutcába tereli a menekülteket

Európai Unió Külföld

Élesen bírálta a török vezetést a menekültekkel való bánásmódja miatt a német kancellár. 

Angela Merkel szerint bár érthető, hogy Törökország több segítséget várna el Európától, de teljesen elfogadhatatlannak nevezte, ahogy a menekülteket kezelik. Szerinte a görög határra terelt embereket egy zsákutcába vezetik. 

Elmondta, hogy a Törökország és az EU közötti megállapodás pont arról szólt, hogy nem a menekültek kárára politizáltak, hanem olyan államközi megállapodást hoztak létre, amivel a menekültek sem kerültek nehéz helyzetbe, és az embercsempészek dolgát sem könnyítették meg. Szerinte a megoldást az jelentené, ha sikerülne ezt a megállapodást újra mindkét oldalról tiszteletben tartani. 

Arra a kérdésre, hogy opció lehet-e a határok megnyitása, a távozók befogadása és a menedékkérőket befogadó németországi állomások előkészítése nagyobb tömeg fogadására, azt mondta:

számomra az az opció, hogy tárgyalunk Törökországgal annak érdekében, hogy visszatérjünk a korábbi helyzethez”,

amelyben Ankara teljesítette az EU-Törökország menekültügyi megállapodásból adódó kötelezettségeit. Hangsúlyozta, hogy ehhez minden segítséget meg kell adni a szomszédos szíriai Idlíb tartományban dúló harcok miatt újabb súlyos terhekkel szembesülő országnak.

Kiriakosz Micotakisz görög miniszterelnök bejelentette, Görögország egy hónapig nem fogad új menedékkérelmeket, a bejelentés után érkezőket pedig regisztráció nélkül visszaviszik a határra és átteszik török területre. Szteliosz Pecasz kormányszóvivő  azzal indokolta a kormány döntését, hogy Törökország megsértette az EU-val kötött 2016-os megállapodását, és „állami szinten űz embercsempészetet”. A menekültek mostani megindulását pedig „szervezett, koordinált nyomásgyakorlásnak” nevezte. A katonákkal megerősített görög határőrség ennek megfelelően keményen fellép a szárazföldi határon: szombaton, vasárnap és hétfőn is könnygázt, villanógránátot és vízágyút is bevetettek a határon átjutni próbálók ellen.

Forrás: 444.hu, Süddeutsche Zeitung, MTI
Fotó: MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük