Újra dolgozhat a fóti gyermekotthon bezárása ellen rappelő fiú

közösség oktatás politika

Hétfőn ismét bemehetett munkahelyére az a 17 éves fiú, aki két hete a fóti Károlyi István Gyermekközpont tervezett bezárása ellen szólalt fel egy saját maga által írt rapdalban.

Kislőrincz Dávid maga is a gyermekotthon lakója, így az, hogy a kormányzat évek óta bizonytalan helyzetben tartja az intézmény felszámolásában érintetteket, őt is megviseli – ellenérzéseinek igen szókimondóan adott hangot. Az internetre feltöltött videóklip miatt azonban belső vizsgálat indult, Dávidnak pedig megtiltotta az intézményvezetés, hogy tovább dolgozzon annál a cégnél, ahol diákmunkásként segít be a munkába.

A fiút ez érzékenyen érintette, hiszen a munka számára nemcsak a pénzkereset miatt fontos, hanem terápiás jellegű is, s bár a gyermekotthon fenntartója, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) lapunk megkeresésére azt állította, a diákmunka szüneteltetése Dávid tanulmányi eredményeinek javítása, sikeres továbbtanulása és eredményes utógondozása miatt történt, a fiú és szűkebb környezete ezt egyértelmű büntetésként élte meg. 

Úgy tűnik, az intézmény vezetése – miután Szél Bernadett az ombudsmanhoz fordult, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) előtt pedig egy tiltakozó akció is lezajlott – végül jobb belátásra tért, s engedélyezte, hogy a fiú folytathassa a diákmunkát, bár hat óra helyett csak négy órában. Az ügyben indult intézményi belső vizsgálat azonban még nem zárult le. A Népszava az SZGYF-től szerette volna megtudni, pontosan mi volt az oka a vizsgálat megindításának, ám erre irányuló kérdésükre nem kaptak választ.

Az okokat később az Emmi közleményben részletezte: azt akarják kideríteni, ki töltötte fel az internetre az inkriminált videót, „ugyanis ha harmadik személy jelenteti meg a gyermek, illetve a gyám hozzájárulása nélkül, úgy az súlyosan sérti a gyermek személyiségi jogait”.

Vagyis nem a kormányra nézve kínos dalszöveggel van bajuk, hanem Dávid személyiségi jogait féltik.

Forrás és fotó: Népszava.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük