Zöld, gondoskodó és emberközpontú költségvetést fogadtak el Újpesten

önkormányzat Újpest

A jelenlegi képviselő-testületnek 2020-ban megadatott a lehetőség, hogy új elvek mentén a kerület lakosainak valós érdekeit tartsa szem előtt és végre az ember legyen a középpontban Újpest költségvetésében – mondta el Déri Tibor polgármester az önkormányzat február 27-i ülésén, ahol a testület 15 igen, 6 nem arányban elfogadta a kerület idei költségvetését.

A képviselők egy perces néma főhajtással emlékeztek a 81 éves korában elhunyt Göröcs Jánosra, az Újpest legendás futballistája.

költségvetés tárgyalása előtt Déri Tibor polgármester expozéjában kiemelte: mindenkinek tudnia kell, hogy az új vezetés rendkívül súlyos gazdasági helyzetben vette át a kerületet.

„Az előző években egy nagyon jelentős közvagyon-felélés zajlott, ezért idén, a kormányzati hurráoptimizmus ellenére, rendkívül nehéz anyagi helyzetben kellett megalkotnunk a költségvetést” 

– fogalmazott a kerület vezetője, aki tételesen felsorolta, mi mindent élt föl az előző vezetés. Kiemelte, hogy az ciklusban kirívó mértékben nőtt az ingatlanértékesítések száma, a korábbi kerületvezetés pedig az elmúlt 9 évben közel 10 milliárd forintnyi forgalomképes vagyont értékesített. Emellett szerint számos, vélhetően túlárazott presztízsberuházás valósult meg, az idei költsgévetést pedig közel 2,2 milliárd forint, a tavalyi évben kötött szerződések áthúzódó kötelezettségeiből származó kiadás terheli. Ezen felül emlékeztetett a városi vagyonkezelő 2,5 milliárd forintos hitelállományára is, ami szintén az előző ciklus hozadéka.

Méltatta Trippon Norbert alpolgármester és munkatársai teljesítményét, amiért ilyen körülmények között is el tudták készíteni Újpest 2020-as büdzséjét, amely „gondoskodó-emberközpontú, zöld és takarékos”

Déri kiemelte, hogy a költségvetés emberközpontú és gondoskodó, mert:

– az önkormányzat tiszteletben tartja a nyugdíjasokat, biztosítja számukra, hogy szabadon költhessék el a nekik ítélt támogatást (összesen 129 millió forintnyi, 5000 forint értékű Újpest +Megbecsülés utalvány keretében);
– az egészségügyben a szakorvosi dolgozók és az ellátásra szorulók érdekeit részesíti előnyben és valóban csökkenteni szeretné a várólistákat;
– hanyagolja az értelmetlen presztízsberuházásokat; illetve
– támogatja a gyerekgondozókat, a családsegítőket és az idősgondozókat.

Zöld, mert:

– a fakivágások és a betondzsungel helyett tömeges faültetéseket és parképítéseket tartalmaz, például a káposztásmegyeri parkerdő és a Szent István téri zöldberuházás terveit.

Takarékos, mert:

– az egyes projekteket a vezetés átgondoltan és költséghatékonyan akarja megtervezni;
– óvatosan és észszerűen akar gazdálkodni a forrásokkal;
– ennek jegyében egy 721 millió forintos egyensúlyi tartalékot is létrehoztak.

Déri Tibor hozzátette: a költségvetés elfogadása azt szolgálja, hogy a IV. kerület lakói érezhessék, fontosak a város számára, az önkormányzat vezetése pedig „nem a hatalom, hanem az emberek szolgálatában hisz”.

Trippon Norbert alpolgármester emlékeztetett, hogy az állam „rendkívül rossz költségvetési paramétereket biztosít” az önkormányzat számára, és „folyamatosan szorítja ki a szuszt” a településvezetésekből. Az iparűzési adót érintő új tervek kapcsán kiemelte:

ha a kormány elfogadja a koncepciót, Újpest akár 1 milliárd forintos bevételtől is eleshet.

Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat ilyen rossz anyagi feltételek mellett is többet költ majd működésre és béremelésekre, mint gigaberuházásokra, mivel náluk az emberek állnak a középpontban. Ezzel kapcsolatban kifejtette: több mint ezer, bölcsődékben, óvodákban és szociális intézményekben dolgozó alkalmazott részére vezetik majd be a Nyárindító+ programot, melynek keretében az érintettek a szokásos év végi jutalmon felül kétheti bérüket kapják kézhez.

Ezen túl említette az egészségügyi ellátás színvonalának növelését, az SZTK fejlesztését, a káposztásmegyeri családsegítő központ létrehozását.

Trippon kiemelte, hogy 1,7 milliárd forintot különítettek el parképítésre, lakásfelújításra pedig közel félmilliárd forint áll rendelkezésre.

Külön kitért a Görgey úti szolgáltatóházra. A projektet az önkormányzat szerint észszerűsíteni kell, mert nonszensz, hogy egy ilyen létesítményt 500 millió forintból akart megépíteni az előző kerületvezetés.

Hangsúlyozta, hogy az Újpesti Kulturális Központot is kellő mértékben támogatják, illetve Czigler László alpolgármester javaslatára a rendőrök, a mentők és a tűzoltók is kiemelt jutalomban részesülnek majd, illetve a közterület-felügyelet létszámát is öt fővel tervezik bővíteni.

Ellenzéki kritika

Nagy István, a helyi Fidesz frakcióvezetője a szavazás előtti felszólalásában kritizálta a költségvetés tervezetét, melyhez több módosító indítványt is benyújtott.

A politikus további okostantermek létesítésére, az iskolai ablakcsere-program folytatására, az Újpesti Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. támogatásának növelésére, a Rex Alapítvány támogatására, általános tartalékképzésre, nyugdíjastámogatásra és intézményi felújításokra javasolt plusz forrásokat. Ezek mellett komolyan megnyirbálta volna többek között az Újpesti Sajtó Szolgáltató és Nonprofit Kft. támogatására és tartalékkeretére, az Újpesti Városgondnokság tartalékkeretére, valamint az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. tartalékkeretére elkülönített összegeket.

A Nyárindító+ programtól pedig az összes forrást megvonta volna, megszüntetve ezzel a támogatást.

Nagy István a vita során úgy fogalmazott, hogy „ez a költségvetés a jövőt fogja felélni, ezért nem fogjuk elfogadni”.

A fideszes módosító indítványok közül végül egyedül a Rex Alapítványnak juttatott plusz támogatást emelte be a költségvetésbe a képviselő-testület, a többit 6 igen és 15 nem szavazattal elutasították (ugyanakkor lesznek olyanok, amelyek lehetőségét a jövőben még megvizsgálják).

Teljes megrökönyödés

Trippon Norbert alpolgármester a Nyárindító+ program megszüntetésére irányuló javaslattal kapcsolatban úgy fogalmazott: 

„Egészen megdöbbent, hogy el szeretnék törölni a Nyárindító+ programot, mert ez azt jelenti, hogy önök nem akarnak nyár elején kétheti jutalmat adni a bölcsődei gondozónőknek, az óvónőknek és a szociális intézményekben dolgozóknak.

Azt gondolom, hogy ez elég felháborító, tekintettel arra, hogy például a bölcsődékben sokan nettó 130 ezer forintot keresnek, önök pedig sajnálják tőlük, hogy 65 ezer forint jutalommal kezdhessék a nyári szezont. Ez olyan dolgozó- és emberellenes javaslat, ami számomra már értelmezhetetlen.”

Elkezdődött az irányváltás

A vita után a képviselő-testület 15 igen, 6 nem arányban elfogadta a kerület idei költségvetését.

Az ülésen többek között elfogadták a IV. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2019. évi tevékenységéről szóló beszámolót, az államháztartási törvény értelmében felfüggesztették a Hárompontos Sport Szolgáltató Kft. és a Megyeri Tigrisek Közhasznú Kosárlabda Klub TAO támogatását, illetve megszavazták a fóti és az újpesti önkormányzatok közötti ellátási szerződés megkötését, melynek keretében a IV. kerület 2 fő részére biztosít férőhelyet 5 évre a fóti gyermekotthonban.

A képviselő-testület egyhangúlag megszavazta Déri Tibor polgármester előterjesztését is, melynek értelmében az önkormányzat támogatásáról biztosítja a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését. melynek célja, hogy uniós jogszabály szülessen a nemzeti régiók kiemelt támogatásáról.

Az elfogadott javaslat értelmében a IV. kerületi önkormányzat a kommunikációs felületein népszerűsíteni fogja a polgári kezdeményezés sikeréhez szükséges aláírásgyűjtést, illetve a városháza portáján aláírásgyűjtő íveket is elhelyeznek, hogy aki támogatni szeretné a határon túli magyarság számára is kiemelten fontos ügyet, az ott is megtehesse (digitális formában ITT érhető el a kitöltendő formanyomtatvány).

Forrás és képek: Újpest.hu; borítókép: Facebook / Trippon Norbert

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük