Biodóm: A főváros most kezdi felmérni, hogy pontosan mit is örökölt meg

Budapest önkormányzat pénz politika

Szerdán megszavazta a Fővárosi Közgyűlés azt a javaslatot, amivel gyakorlatilag kiveszi a Fővárosi Állatkert kezéből a biodómmal kapcsolatos pénzügyi döntéseket, és azt az egyik fővárosi tulajdonú cégre bízza. Ezek szerint az Állatkertnek minden olyan beszerzésnél, közbeszerzésnél vagy szerződésmódosításnál, ami a projekthez kapcsolódik, az Enviroduna Kft. előzetes, írásos engedélyét kell kérnie.

Karácsony Gergely főpolgármester a vitában azt mondta, szeretnék elérni, hogy rendelkezésre álljon egy számítás arról, mennyi pénzből lehet lezárni a projektet. Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere pedig megjegyezte, szeretné tudni, van-e a városvezetésnek olyan információja a beruházásról, amely alapján büntetőfeljelentést vagy egyéb jogi lépést kell tenni. 

Az eddigi legnagyobb csontváz

A cégnek eddig csak dokumentum alapú ellenőrzési joga volt, a beszerzésekről az állatkert döntött, és mertek is nagyot álmodni, ami oda vezetett, hogy a 2017 nyarán elkezdett beruházás mára teljesen elszállt. A megfelelő háttérszámítások nélkül elkezdett építkezés a négyszeresére drágult

Sem a kormány, sem a főváros nem tudja megmondani, miből fogják befejezni. A fővárosnak nemrég leadott beszámolójában pedig az állatkertnek is be kellett ismernie, hogy „a befejezéséhez szükséges forrás nem áll rendelkezésre, az előzményekben bemutatott támogatási összeg a Projekt teljes költségigényét nem fedi le”.

A Fővárosi Állatkert vezetéséről a múlt héten lemondott Persányi Miklós december közepén még úgy saccolt, hogy kormány által eddig biztosított nettó 43,7 milliárd forinton felül még további mintegy 20 milliárdra van szükség a befejezéshez.

Forrás: 444.hu
Fotó: Paulinyi-Reith&Partners

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük