A kormány zsarolása mellett fogadta el a közgyűlés Budapest költségvetését

Budapest önkormányzat pénz politika

A Szabad Tér Színház vezetői posztja miatt zsarolta meg Karácsony Gergely főpolgármestert Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki kedden bejelentette: amennyiben nem Bán Teodóra lesz újra az intézmény vezetője, a kormány nem tárgyal tovább a fővárosi színházak fenntartásáról (amiről március 1-ig kellene dűlőre jutni), és a finanszírozásból is kiszáll.

A vezetői posztra kiírt pályázatról – amelyen Bán Teodóra és Benkő Nóra is indult egy harmadik pályázóval együtt – szerdán tárgyalt a Közgyűlés. Gulyás szerint a szakmai bizottság Bánt támogatta, Benkőt nem, ezért Karácsonyék szembemennek a szakmai bizottsággal. Karácsony kedden azzal érvelt, ez nem személyi kérdés, a struktúrát szeretnék átalakítani. Akkor még nem üzent vissza a kormánynak, most viszont előállt egy javaslattal:

  • Benkő Nóra vezesse a Városmajori Szabadtéri Színházat,
  • Bán Teodóra pedig a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot. 

A fideszes Láng Zsolt szerint Karácsony kultúrharcot folytat, pártpolitizál és hatalmi játszmákba viszi bele a fővárost. Azt is mondta, hogy azokat a színházigazgatókat, akiket Karácsony meg akar védeni (Máté Gábort, Kovács Adélt, Mácsai Pált), Tarlós István alatt nevezték ki.

– A Közgyűlés többsége zárt ülésen ezt megosztott javaslatot elfogadta – közölte az ülés után Karácsony a hvg.hu-val. Közben a polgármesterek elfogadták a színházak fenntartására vonatkozó javaslatot, annak értelmében 5 intézmény (Katona, Örkény, Radnóti, Trafó, Szabad Tér Színház) kerülne önkormányzati fenntartásba, hét színházat pedig az állammal közösen tartana fenn. Erre még a kormánynak is rá kell bólinatania. Ha megteszi, a szerdán elfogadott költségvetést is módosítani kell, ugyanis az említett 5 intézmény fenntartásához 1,3-2 milliárd forint kell pluszban.

Mindezzel párhuzamosan a Közgyűlés megszavazta azt is, hogy március 1-től Faix Csaba vezeti a Budapesti Fesztivál-és Turisztikai Központot. Ez a szervezet turisztikai- és fesztiválszervezési feladatokat lát el, többek között ez a cég szervezi a Budapesti Tavaszi Fesztivált, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivált vagy a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt. Faix a városarculati cég vezetése mellett látja el ezt a feladatot.

A Fővárosi Közgyűlés egyébként 18 igen szavazattal, 14 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett elfogadta a fővárosi önkormányzat 2020-as összevont költségvetését.

Az előző városvezetés terhelt örökségről beszélt Karácsony Gergely Budapest idei költségvetésének tárgyalása előtt tartott vitaindítójában. Kiemelte, nem volt könnyű dolguk, mert négy módon is feszíti a kormány a fővárost:

  1. elvonja az önkormányzatok hatáskörét,
  2. elvonja a bevételeket,
  3. megcímkézi a megmaradt önkormányzati bevételeket, 
  4. és korlátozza az önkormányzatok hitelfelvételét.

A kormány évről-évre jobban szorítja a pisztolyt a városvezetés halántékához. Annyi változott csak az októberi választás eredményei után, hogy most már az ujjuk is a ravaszon van

– fogalmazott a főpolgármester, majd rátért arra a javaslatra, ha elvennék a városoktól az iparüzési adót, az mintegy 100 milliárd forintos kiesést jelentene erre a ciklusra. „Aki ezt az igazságtalan javaslatot támogatja, az elveszíti a jogát arra, hogy Budapest fejlesztéséért felelős emberként hivatkozzon magára” – mondta, majd arra kérte a fideszes képviselőket is, hogy küzdjenek ők is az iparűzési adó elvétele ellen.

Magyarország lakosságának 17,9%-a él a fővárosban, az ország GDP-jének 36%-a keletkezik Budapesten, azonban a megtermelt értéknek mindössze 2,7%-ról dönthetnek helyben. Ez a régióban az egyik legrosszabb adat. Nekünk a legnehezebb helyzetben is működtetnünk kell a várost, és esélyt teremteni Budapest lakóinak. Ismerjétek meg a 2020-as költségvetést, amely egyszerre gondoskodik a budapestiekről és a részvételiséget szem előtt tartva bevonja a fővárosiakat a fontos döntésekbe! – írja Facebook-posztjában a főpolgármester, amelyben videón is illusztrálják a költségvetést.

Forrás: Újpesti Hírmondó, hvg.hu, Facebook
Fotó: Újpesti Hírmondó

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük