Bernie Saunders szenátor Nevadában megerősítette vezető helyét

Külföld

Bernie Sanders vermonti szenátor megnyerte a nevadai kaukuszt, és ezzel megszilárdította vezető pozícióját a demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelemben. Sanders azt is bizonyította, hogy erős a támogatottsága a demokraták fontos szavazói bázisának számító latinók között, ami a március 3-i szuperkedden is sokat számíthat neki.

A 78 éves vermonti szenátor  a legtöbb szavazatot kapta az iowai kaukuszon is, még ha a delegáltak számában el is maradt Pete Buttigeig mögött, aztán megnyerte az első hagyományos előválasztást New Hampshire-ben, és az előzetes felmérések Nevadában is az ő győzelmét valószínűsítették. Iowa és New Hampshire főként fehérek lakta állam, ezért Nevadában látszott először élesben, hogy melyik jelölt, hogyan áll elsősorban a latinók, és kisebb mértékben a feketék között.

Sanders megmutatta, hogy széles körben képes maga mögé állítani a demokrata szavazókat. Nemcsak a fiatalok és a progresszívek között tarolt, de az entrance pollok alapján 53 százalékot ért el a szavazók nagyjából 20 százalékát képviselő latinók között, és Biden mögött lemaradva, de jól szerepelt a feketék között is. Sanders komoly energiákat fektetett a latinók megszólításába az elmúlt időszakban, ami többek között

a szuperkedden – amikor 14 államban és Amerikai Szamoán döntenek egyszerre – szavazó Kaliforniában és Texasban, a legtöbb delegáltat osztó két államban is fontos lehet neki.

A februárban elsőként sorra kerülő államokban még csak a jelöltséghez szükséges legalább 1991 delegált töredékét lehet elnyerni, de fontos, hogy melyik induló tud itt lendületet venni, és esélyesként megjelenni a hírekben.

Sanders már biztosan átveszi a vezetést az elnyerhető delegáltak számában is Buttigieg-től. A FiveThirtyEight számításai alapján pedig legalább 45 százalék esélye van arra, hogy megnyerje a delegáltak többségét.

Forrás: Index
Fotók: MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük